Muslimer for fred

Før du hadde stått opp, hadde denne gjengen ryddet opp nyttårsrotet: - De unge må reformeres

Mens nordmenn flest sov inn i det nye året, startet Muslimer for fred tidlig første nyttårsdag. I flere norske byer har de samlet titalls poser med søppel etter nattas festligheter.

RYDDET VIGELANDSPARKEN: Frivillige fra Muslimer for fred som plukket søppel i Vigelandsparken første nyttårsdag. Foto: Privat
RYDDET VIGELANDSPARKEN: Frivillige fra Muslimer for fred som plukket søppel i Vigelandsparken første nyttårsdag. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi startet å rydde klokka 0845, og holdt på i rundt to timer, sier Mahmod Ahmad, samfunnskontakt for i Ahmadiyya-muslimene, til Dagbladet.

Han forteller at rundt 200 personer brukte morgentimene på første nyttårsdag til å rydde opp etter nattas fester, blant annet i Oslo, Jessheim, Kristiansand og Tønsberg.

KRISTIANSAND: Frivillige som deltok på nyttårsdugnaden i Kristiansand. Foto: Privat
KRISTIANSAND: Frivillige som deltok på nyttårsdugnaden i Kristiansand. Foto: Privat Vis mer

Nyttårsdugnad i 13 år

- Vi begynte med nyttårsdugnaden i Oslo i 2004. Siden har vi utvidet litt og litt. Målet er å starte dugnaden i enda flere byer, blant annet i Trondheim, Tromsø og Bodø der vi har medlemmer, sier Ahmad.

Ahmadiyya Muslim Jama'at er en reformbevegelse i islam, også kjent under navnet Muslimer for fred. I Norge har organisasjonen rundt 2000 medlemmer. De mener blant annet at man ikke skal straffes for blasfemi eller frafall i islam, tar avstand fra vold og terror i religionens navn, og jobber for likeverd mellom kjønnene.

Ifølge Ahmad blir nyttårsdugnaden også gjennomført i flere andre land, blant annet i Danmark, Sverige, Tyskland og England.

Danske TV 2 skriver at Muslimer for fred i år ryddet opp etter nyttårsfester i både København og i Aarhus.

Tre gode grunner

Ahmad forklarer at de har tre motiver med nyttårsdugnaden.

- For det første ønsker vi å ta del i samfunnsbyggingen, og å vise at vi muslimer også bryr oss. Frivillighet er viktig og viser kjærlighet til landet. Vi vil vise hvor glade vi er i Norge, sier Ahmad.

Det andre motivet handler om hvilke holdninger de voksne lærer til barn og unge.

- Våre barn og ungdommer skal lære at også de må ta del i samfunnet. Vi tror at ingen nasjoner eller samfunn kan reformeres uten at de unge er reformert. Da må ungdommen lære at de må delta, uten at de alltid skal få betalt for det.

Han fortsetter:

- Det tredje handler om at vi ønsker å utvikle oss til å bli bedre medmennesker. Ved nyttår tenker man ofte gjennom hva man har gjort i året som har gått, og hvordan man kan bli enda bedre neste år. Med dugnaden tar vi ett skritt videre mot å bli gode samfunnsborgere, sier Ahmad.

TØNSBERG: Også i Tønsberg ryddet Muslimer for fred etter nattas nyttårsfest. Foto: Privat
TØNSBERG: Også i Tønsberg ryddet Muslimer for fred etter nattas nyttårsfest. Foto: Privat Vis mer

Roser festglade nordmenn

Ahmad har vært med på nyttårsdugnaden siden starten, og sier at han har sett endring i nordmenns ryddevaner etter fest.

- Det varierer litt fra sted til sted, men generelt merker vi at nordmenn er blitt flinkere til å plukke opp søppelet etter seg selv. Jeg vil berømme det norske folket, det merkes at de fleste er blitt mer miljøvennlige. Alle monner drar, sier Ahmed.

Han forteller at de så langt bare har fått gode tilbakemeldinger fra folk om nyttårsdugnaden.

I år deltok han i ryddingen av Vigelandsparken. Der fylte de frivillige mellom 20 og 30 søppelsekker.

- Da vi var der møtte vi en del japanske turister. Jeg synes også det er fint at vi viser dem at vi i Norge rydder etter festen, sier Ahmed.

JESSHEIM: På Jessheim ble nyttårsdugnaden gjennomført for andre gang i år. Foto: Privat
JESSHEIM: På Jessheim ble nyttårsdugnaden gjennomført for andre gang i år. Foto: Privat Vis mer

Ordføreren vil invitere på kaffe

- Jeg vil gjerne si tusen takk for et kjempeflott initiativ, sier ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV) til Dagbladet.

TAKKER: Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), er takknemmelig for de frivilliges innsats. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAKKER: Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), er takknemmelig for de frivilliges innsats. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Når jeg kommer på jobb igjen i morgen vil jeg ta kontakt med Muslimer for fred for å invitere dem på kaffe og takke dem personlig for innsatsen, fortsetter Borgen.

Hun mener at nyttårsdugnaden til Muslimer for fred viser at de som deltar i søppelryddingen er glade i byen sin.

- Uten frivillige ville Oslo vår sett ganske annerledes ut. Etter nyttårsaften ligger det alltid igjen rester etter fyrverkeri og annet søppel. At noen vil stå opp tidlig for å rydde etter andre er utrolig flott, sier Borgen.

Ahmed sier til Dagbladet at Muslimer for fred gjerne stiller til en kaffeprat med ordføreren på nyåret.

- Vi takker Oslo kommune og ordføreren for et godt samarbeid, og ønsker henne alt godt for det nye året, sier Ahmad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer