DANSKEHYTTA: Sør i Tafjordfjella ligger Danskehytta som består av hovedhytte, sikringsbu, utedo og hus for hund og hundeeier. Foto: Ålesund-Sunnmøre Turistforening
DANSKEHYTTA: Sør i Tafjordfjella ligger Danskehytta som består av hovedhytte, sikringsbu, utedo og hus for hund og hundeeier. Foto: Ålesund-Sunnmøre TuristforeningVis mer

For ei uke siden gikk 70-åringen på tur i fjellet. Så begynte det å snø

Mannen ble funnet i god behold på Danskehytta.

Fredag ettermiddag, etter søk med redningshelikopter, ble en mann i 70-åra funnet i god behold i ei hytte på Strynefjellet i Sogn og Fjordane.

Der hadde han vært værfast i en hel uke.

Det er ingen som hadde hørt fra mannen på ei uke, men har var ikke formelt meldt savna, forteller operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Haagen Løvseth, til Dagbladet.

- Han er i god form. Han har tilbrakt tiden på hytta og hatt tilgang til mat, sier Løvseth.

Store mengder snø

Det var store mengder snø som gjorde at mannen måtte bli værende i hytta så lenge. Operasjonslederen forteller at mannen egentlig hadde en plan om å være tilbake tirsdag eller onsdag denne uka.

- Vi har visst om dette siden onsdag. Det var veldig vanskelige snøforhold å ta seg inn i. Vi har sittet med et bilde av at han høyst sannsynlig har ventet på ei hytte.

De ventet til fredag, da det var bedre flyvær. Det var mange hytter å sjekke og lange avstander, forklarer operasjonslederen.

At folk må hentes ned fra fjellet skjer en gang iblant, sier han.

- Det er typisk på denne tiden av året. Det er noen som blir overrasket til tross for værmeldinga.

Funnet på ubetjent hytte

Mannen ble funnet på Danskehytta, som tilhører Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Hyttas navn kommer av at den ble hovedfinansiert av en innsamling blant danske medlemmer til Den norske turistforeningens 125 årsjubileum i 1993, skriver turistforeningen på sin nettside.

Daglig leder Linda Flem forteller at slike situasjoner tilhører sjeldenhetene, i hvert fall som de vet om.

- Det er veldig bra at det har gått greit. Det er den beste meldinga vi kan få, sier Flem til Dagbladet.

Politiet kontaktet Flem fredag, i forbindelse med saken.

- De ringte for å sjekke om veien opp mot ei hytte var kjørbar. Han kan ha vært på denne hytta først, for så å ha gått videre. Hyttene hører til i samme rutenett.

TETT PÅ: Et samboerpar i Helsingborg kom svært tett på denne ulven. Video: Katja Gummesson Vis mer

- Ikke dagligdags

- Skjer det ofte at hyttene deres blir brukt som «tilfluktssted» for folk i fjellet?

- Det skjer ikke så ofte, men det er alltids et eller annet tilfelle. Dette er ikke dagligdags, sier Flem.

Hun forteller at på hytta finnes det man trenger av gass, ved og tørrproviant - det som er vanlig på foreningens selvbetjeningshytter.

Ikke ta sjansen

Hennes råd til turgåere som befinner seg i slike situasjoner, er å ikke ta sjansen på å gå videre hvis det er fare for liv.

- Da er det lurt å holde seg i ro. Det som er litt av problemet, er at det ikke alltid er dekning i fjellet. Med Telenor vet jeg det er mulig å få kontakt noen plasser rundt hytta. Men det er vanskelig å vite hva slags muligheter denne mannen hadde.

Før man skal ut på tur, anbefaler Flem å sjekke og forholde seg til værmeldinga, uansett hvilken årstid det er.

- Været kan overraske. Det er klart at det er viktig å sjekke værmeldinga før man skal legge ut på tur, men spesielt på denne årstida og på vinterstid. Da er man mer utsatt.