For en artig krig

Når temperaturen stiger, faller maskene. Da kvier ikke professorene seg for å så tvil om motstanderens mentale stabilitet, om han stinker eller aller helst bør ryke og reise - til Italia. Om ikke annet, så har ordkrigen i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening gitt den professorale verdigheten et grunnskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kanskje var den alvorlig grunnskutt allerede. Men herrene Trond Berg Eriksen, Ottar Brox, Rune Slagstad og Kåre Lunden har i hvert fall bidratt med sitt. Det skal de ikke klandres for. Det er altfor få sterke, blodfulle og infame debatter i den akademiske sfæren. Der hersker det ofte et trangt kammerspill hvor man strengt vokter hverandres prestasjoner og medieroller. På den måten er det grunn til å juble over utluftingen i den faglitterære forfatterforeningen.

  • Selve saken dreide seg først om oppsigelsen av Mari Toft - alias Syphilia Morgenstierne - som redaktør av foreningens blad Prosa. En oppsigelse som kom påfallende raskt etter hennes giftige nidportrett av forlagsbransjens mektige menn, Geir Mork og William Nygaard. Et tilfeldig sammenfall i tid, hun skulle avløses, sier foreningens ledelse, inklusive Berg Eriksen. En avstraffelse av Toft og et brudd på ytringsfriheten, sier en rekke av foreningens medlemmer, inklusive tre professorer. De mener alvoret forsterkes av at vern om ytringsfriheten er en av forfatterforeningens viktigste oppgaver.

Seinere er debatten gått over i hvorvidt Berg Eriksen er egnet som ny leder for de faglitterære. En særlig flegmatisk leder synes han i hvert fall ikke å kunne bli. I et innlegg her i Dagbladet 18. januar deler han fresende ut invektiver til sine motstandere. Utsikten til makt - om enn av en såpass beskjeden karakter som forfatterleder - synes å vise en ny sluggerside av Berg Eriksen. Denne forfinede Italia-eksperten som helst nyter livet sør for Alpene, nord for Po. Riktignok aner vi noe i hans bok fra 1993, «Reisen gjennom helvete. Dantes inferno». Der skriver han om de hedenske filosofer i helvete: - Himmelen åpner seg ikke uten videre for den menneskelige visdom alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer