For en artig krig

Når temperaturen stiger, faller maskene. Da kvier ikke professorene seg for å så tvil om motstanderens mentale stabilitet, om han stinker eller aller helst bør ryke og reise - til Italia. Om ikke annet, så har ordkrigen i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening gitt den professorale verdigheten et grunnskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje var den alvorlig grunnskutt allerede. Men herrene Trond Berg Eriksen, Ottar Brox, Rune Slagstad og Kåre Lunden har i hvert fall bidratt med sitt. Det skal de ikke klandres for. Det er altfor få sterke, blodfulle og infame debatter i den akademiske sfæren. Der hersker det ofte et trangt kammerspill hvor man strengt vokter hverandres prestasjoner og medieroller. På den måten er det grunn til å juble over utluftingen i den faglitterære forfatterforeningen.

  • Selve saken dreide seg først om oppsigelsen av Mari Toft - alias Syphilia Morgenstierne - som redaktør av foreningens blad Prosa. En oppsigelse som kom påfallende raskt etter hennes giftige nidportrett av forlagsbransjens mektige menn, Geir Mork og William Nygaard. Et tilfeldig sammenfall i tid, hun skulle avløses, sier foreningens ledelse, inklusive Berg Eriksen. En avstraffelse av Toft og et brudd på ytringsfriheten, sier en rekke av foreningens medlemmer, inklusive tre professorer. De mener alvoret forsterkes av at vern om ytringsfriheten er en av forfatterforeningens viktigste oppgaver.

Seinere er debatten gått over i hvorvidt Berg Eriksen er egnet som ny leder for de faglitterære. En særlig flegmatisk leder synes han i hvert fall ikke å kunne bli. I et innlegg her i Dagbladet 18. januar deler han fresende ut invektiver til sine motstandere. Utsikten til makt - om enn av en såpass beskjeden karakter som forfatterleder - synes å vise en ny sluggerside av Berg Eriksen. Denne forfinede Italia-eksperten som helst nyter livet sør for Alpene, nord for Po. Riktignok aner vi noe i hans bok fra 1993, «Reisen gjennom helvete. Dantes inferno». Der skriver han om de hedenske filosofer i helvete: - Himmelen åpner seg ikke uten videre for den menneskelige visdom alene.

  • Dersom det ikke var noen sammenheng mellom oppsigelsen og de ganske smakløse portrettene av Mork og Nygaard, er det utrolig at rutinerte ringrever i NFF ikke så det påfallende i situasjonen. Konflikt mellom forening og fagbladredaktør er temmelig vanlig. Redaktøren får ofte journalistiske ambisjoner langt utover det foreningen ønsker i sitt blad. Foreningen vil speile sine medlemmers innsats, redaktøren vil drive fri presse. Men om noen forening skulle tåle en frihetlig redaktør, måtte det være den faglitterære forfatterforeningen.

Uansett hva som har skjedd, har de smakløse ytringers vern kommet i fokus. Professor Kåre Lunden trekker fram hoffnarrsjangeren. Hoffnarrenes nidportrett og karnevalsløyer ga pusterom for ytringsfriheten, selv under tyranniske konger, poengterer Lunden. Han synes det er dårlig at ytringsfriheten hos de faglitterære forfatterne er mindre enn den var under kong Harald Hardråde.

  • Mari Toft har mistet jobben, men kan notere seg nok en seier i sin livslange provokasjonskarriere. I Gateavisa tok anarkisten Syphilia Morgenstierne til orde for u-hjelp fra Jamaica til Norge, for å sikre alle en god forsyning av cannabis. Hun fulgte opp med reportasjer med onanitips for helga, f.eks. med støvsuger. Var banebrytende i den journalistiske metoden søppelanalyse, hvor hun kom over Gro Harlem Brundtlands slankediagram. Hun vant sågar den rettssaken familien von Munthe af Morgenstierne hadde anlagt for å ta fra henne psevdonymet. Nå har hun fått i stand en professoral debatt der deltakerne starter høyt ut fra hoppet med prinsipielle synspunkter, for så å klaske i bakken med rent personlige karakteristikker.
  • Denne uka har ikke bare Anne Holt kommet ut av skapet. Vi andre har fått syn inn i et skap hvor det ifølge medieprofessor Jostein Gripsrud foregår et klamt, lite, helårs hageselskap, der ærekjære tullinger elsker og hater hverandre av offentlig uvesentlige grunner.

Den påtroppende formann Trond Berg Eriksen har varmet opp lenge. I Dante-boka reiser han igjennom helvete med bl.a. disse overskriftene: «De hissige og de sløve»,«ussel kjefting» og ikke minst: «furiene kommer».