For en førstedame

Hillary Rodham Clinton blir historisk enten hun blir valgt eller ikke. Ingen førstedame har gjort dette før henne. Hun forsøker å etterfølge Clinton-kritikeren, senator Patrick Daniel Moynihan. Mot seg får hun altså New York Citys macho-borgermester Rudolph Giuliani som har lyktes stort i kampen mot storbykriminaliteten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er duket for en valgkamp som, blant mye annet, bekymrer visepresident Al Gore. Han prøver å bli president, men kan lett havne i skyggen av all medieoppmerksomheten rundt historiske Hillary i knallhardt oppgjør med Giuliani som allerede terper på at Hillary er en politisk innflytter av verste sort. New Yorks superpurk hadde nok håpet på en lettere motstander.

  • Gammelguvernør Mario Cuomo tror at Hillary kan svekke Gores muligheter fordi hun nå ikke kan drive valgkamp på hans vegne i resten av landet, og dessuten stjeler oppmerksomhet i media. Men gubbens sønn, Andrew, som er Clintons boligminister, jobber for Gore og synes offisielt at kandidat Hillary er topp. Bare hun kan vinne mot Giuliani, og den seieren er avgjørende for demokratenes sjanser til å vinne tilbake flertallet i Senatet. Og det vil hjelpe president Gore.
  • Halvannet år før valgdagen er det meste av oppmerksomheten rettet mot hvor hun skal bo, når hun flytter ut av Det hvite hus, og nøyaktig hva som skjer i ekteskapet mellom henne og president Bill Clinton. Dernest kommer alle spørsmålene om hennes rolle i Whitewater-saken. Og så søkelyset på hva hun visste om presidentens forhold til Monica Lewinsky, og når hun visste det. Hun ble jo intervjuet i frokost-TV like etter at skandalen sprakk. Da sa hun at det ville være svært alvorlig dersom det ble bevist at presidenten hadde hatt et forhold til en frivillig kontorassistent, og siden hadde forsøkt å dekke over det. Men på advokatvis føyde hun til at dette ikke ville bli «sannhetsbevist». Hillarys medarbeidere hevder nå at hun var i god tro og ikke fikk vite hva Monica og Bill hadde drevet med før et halvt år seinere. Hillary og hennes medarbeidere håper å bli ferdige med å besvare slike spørsmål i den tidlige fasen av den lange valgkampen. Det virker optimistisk.
  • Både Hillary og Rudolph er jurister. Han var statsadvokat i New York. Som borgermester har han gjennomført et effektivt politifelttog mot kriminaliteten i New York. Han er en hard negl og en råtass i valgkamper - han plasserer seg strategisk mellom liberale velgere i New York City og de mer konservative i de øvrige delene av delstaten. Hillary må ikke bare nedkjempe Giuliani, men også finne en vellykket mellomvei mellom Hillary som den upopulære superkvinnen, og Hillary som den kjempepopulære forsmådde hustruen.
  • Hun startet som jurist i staben til kongresskomiteen som gransket Watergate der president Richard Nixon valgte å gå av framfor å bli den andre sittende presidenten i amerikansk historie som ble stilt for riksrett. (Den plassen i historien inntok i stedet ektemann Bill for å ha løyet om Monica.) Men hun forlot hovedstaden for å følge Bill til bakgårdsstaten Arkansas. Der startet den lange veien til Det hvite hus som ektemake og politisk make. Som «andrepresident» og helsepolitiker, crashlandet hun på meningsmålingene tidlig i den første presidentperioden og bidro betydelig til det demokratiske braknederlaget ved mellomvalget i 1994. Men under hele Kenneth Starrs felttog mot presidenten, offentliggjøringen av intimdetaljene om munnsex, lav sigarføring og petting med Monica, og under den smertefulle riksrettssaken, sto hun ved ektemannens side. Ikke akkurat kjærlig og varm, men hun ble stående. Og populariteten steg til rekordhøyder.
  • Det som startet som et reformregime i 1992 med helsepolitikken som hennes fanesak, bæres i dag oppe av en knallsterk amerikansk økonomi, men forbindes med politiske nederlag og lumre skandaler. Hun bidro selv til nederlaget i helsepolitikken. Han bidro med skandalen. Nå stiller hun ikke til valg som offer, men som en selvstendig, sterk og liberal politiker som vil videreføre politikken i det prosjektet hun bidro til å bringe til Det hvite hus. Det vil vise seg hvor populært det er.