For en friere forskning

- Det er den som gir de store gjennombruddene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||DEBATT: Statsråd Aasland hevder i Dagbladet 15. mai at de som er kritiske til norsk forskningspolitikk svartmaler situasjonen. Jeg vet ikke om hun her også sikter til min kronikk i Dagbladet 12. mai, der jeg etterlyste mer frihet i forskningen.

Jeg hevdet at Norge har altfor mye styrt forskning (programforskning) i forhold til fri forskning. Og at dette snarere har svekket enn styrket norsk forskning, fordi mange glimrende forskere ved universiteter og andre forskningsinstitusjoner ikke får forske på det de kan best. Fri forskning kalles også forskerinitiert forskning — der forskerne selv identifiserer viktige problemstillinger og søker ny kunnskap og banebrytende innsikter på sine spesialområder.

Det er denne typen forskning som har gitt oss de store vitenskapelige gjennombruddene; de nye redskapene til å forstå natur og samfunn. Fri forskning er svært ofte også kilden til de største teknologiske nyvinningene.

La oss se på tallene: i 2009 ble mindre enn en tidel (7,5 prosent) av Forskningsrådets midler brukt til fri forskning (?frie prosjekter?). Regner man med sentre for fremragende forskning SFF) og støtte til yngre fremragende forskere (YFF) stiger tallet for fri forskning til i overkant av en tidel (12 prosent), men pengene til SFF og YFF kan ikke forskere flest søke om. Til sammenlikning ble omtrent halvparten av Forskningsrådets budsjett (47 prosent) brukt til programforsking — det vil si politisk styrt forskning for å belyse bestemte, ofte ganske kortsiktige, problemstillinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer