Kritiserer Biden-utspill:

- For en hykler

USAs president Joe Biden får krass kritikk for å ha kalt Texas-guvernør Greg Abbotts avgjørelse om å gjenåpne delstaten «neandertalsk tankegang». - For en hykler, sier delstatens viseguvernør.

REAGERER: Texas' viseguvernør Dan Patrick (i midten) reagerer sterkt på president Joe Bidens «neandertaler»-stikk mot kollega og guvernør Greg Abbott. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
REAGERER: Texas' viseguvernør Dan Patrick (i midten) reagerer sterkt på president Joe Bidens «neandertaler»-stikk mot kollega og guvernør Greg Abbott. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Texas-guvernør Greg Abbott kunngjorde tirsdag at han gjenåpner delstaten «100 prosent» og fjerner munnbindpåbudet 10. mars.

Texas blir dermed den største delstaten i USA som opphever tiltakene mot coronaviruset.

- Jeg mener det er en stor tabbe. Det siste vi trenger nå er neandertalsk tankegang, sa president Joe Biden onsdag, og understrekte at det er «kritisk, kritisk, kritisk at vi følger vitenskapen».

Avgjørelsen trosser en rekke advarsler fra eksperter og Det hvite hus' covid-19 responsteam, men nå går Texas' viseguvernør ut og forsvarer kollegaen sin.

ÅPNER OPP: Texas-guvernør Greg Abbott kunngjorde 2. mars at han gjenåpner Texas «100 prosent». Video: AP Vis mer

- Hvordan våger han (Biden, journ.anm.) å angripe vår politikk når han tillater busslast med tusener asylsøkere å krysse grensa, hvorav mange er smittet, sier Dan Patrick til Fox News.

Tidligere president Donald Trump har også kritisert Biden for å tillate at «en flom av ulovlige innvandrere kommer til USA».

Den amerikanske regjeringen planlegger å åpne to grensestasjoner som kan ta imot 300 søknader per dag, mens en tredje grensepassering får noe lavere kapasitet.

- For en hykler, sier Patrick.

Mer enn 100 ulovlige innvandrere har blitt fraktet til Texas og testet positivt på coronaviruset siden januar, opplyser grensevakten til kanalen.

- Det jeg vil kalle «neandertalsk tankegang», er Californias guvernør Gavin Newsoms strategi om å be befolkningen holde seg i hula et helt år, fortsetter viserguvernøren.

California har vært hardt rammet av pandemien, og opprettholder fortsatt et strengt regime mot viruset.

Fox News skriver at de har forsøkt å få en kommentar fra Biden til Patricks kritikk, men uten hell. Presidentens pressesjef Jen Psaki har imidlertid forsvart «neandertaler»-utspillet på en pressekonferanse, og sagt at «det kom som følge av frustrasjon og irritasjon».

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer