TØFF KAMPANJE: For noen små måneder så alt bra ut for François Fillon, som slo ut både eks-president Nicolas Sarkozy og eks-statsminister Alain Juppé i de konservatives valg av presidentkandidat. Men så kom avsløringene av statlig lønn til hans kone og to barn. Foto: NTB Scanpix 
TØFF KAMPANJE: For noen små måneder så alt bra ut for François Fillon, som slo ut både eks-president Nicolas Sarkozy og eks-statsminister Alain Juppé i de konservatives valg av presidentkandidat. Men så kom avsløringene av statlig lønn til hans kone og to barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Valg Frankrike François Fillon

For en kort periode var François Fillon de franske republikanernes store håp

Så kom Penelope-gate. Nå kan redningsmannen ende opp som det svarte fåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Valgdeltakelsen var fram til klokken 12 på 28,54 prosent, noe høyere enn i 2012-valget på samme tidspunkt som var på 28,29 prosent, opplyser innenriksdepartementet i Frankrike, ifølge NTB. I valget i 2007 var deltakelsen klokken 12 på valgdagen høyere, på 31,21 prosent.

TØFF TID: De konservatives presidentkandidat, Francois Fillon og kona Penelope Fillon på et valgmøte i Paris i begynnelsen av april. Foto: NTB Scanpix
TØFF TID: De konservatives presidentkandidat, Francois Fillon og kona Penelope Fillon på et valgmøte i Paris i begynnelsen av april. Foto: NTB Scanpix Vis mer

François Fillons storhetstid i fransk toppolitikk kan bli mye kortere enn han sjøl trodde: Fra november 2016 til januar i år.

I noen spe måneder var 62-åringen det store håpet for det franske sentrum-høyre, etter overraskende å ha slått ut både tidligere president Nicolas Sarkozy og tidligere statsminister Alain Juppé i kampen for å bli Republikanernes presidentkandidatvalg.

Men så kom avsløringene, eller den såkalte Penelope-gate: Fillon hadde ansatt både kone og to barn som rådgivere, med statlig lønn - men uten at de har gjort noe som helst av dokumenterbart arbeid.

Dummet seg ut, men...

Professor i statsvitenskap og Frankrike-kjenner, Raino Malnes, blir likevel ikke overrasket om Fillon klarer å komme seg til den andre og viktige valgomgangen.

- Fillon dummet seg ut og har vært skandalisert i hele valgkampen. Likevel har han klart å holde grepet på rundt 20 prosent av velgerne, som tyder på at de som tilhører hans parti vil stemme på ham. Hvis jeg skal vedde på noe i dag, så går Fillon videre sammen med Le Pen, sier Malnes til Dagbladet.

Også Kjerstin Aukrust ved Universitetet i Oslo har fått større tro på den kandidaten som har toppet overskriftene på grunn av sine tabber i hele valgkampen.

- Jo nærmere du kommer valget, jo lenger unna er Penelope-gate. Jo nærmere valget, jo mer tenker folk med fornuft framfor følelser. De tenker på tida etter valget, og da er Fillon mer styringsdyktig med et parti i ryggen, sier hun.

Ikke helt ren likevel

Mannen, som hadde presentert seg sjøl som den rene kandidaten, ble kalt inn avhør for de statlige lønningene gitt til kone og døtre. Fillon sa først at han ville trekke seg fra president-valget dersom han skulle bli siktet eller hans ære få flekker, men gikk så bort fra det. I stedet gikk han sterkt ut:

- Jeg viker ikke, jeg overgir meg ikke, jeg kjemper til siste slutt, fordi hinsides min person er det demokratiet som er utfordret, sa Fillon, og la til: «Frankrike er større enn mine feil».

Få dager før 1. runde i presidentvalgkampen ligger Fillon likevel jevnt med sine tre viktigste motkandidater: Sentrumkandidaten Emmanuel Macron, høyrepopulisten Marine Le Pen og valgets kanskje største overraskelse: Ytre venstre-kandidaten Jean-Luc Mélenchon.

Redningsmann

Fillon gikk overbevisende ut og lovet at han var mannen som skulle få Frankrike ut av den økonomiske krisa. Han omtaler seg selv som en økonomisk liberalist, og elsker Margaret Thatcher.

Fillon ønsket å utvide pensjonsalderen, gjøre en slutt på 35-timersuka og kutte 600 000 jobber i offentlig sektor. Han er ihuga EU-tilhenger og var svært kritisk til britenes Brexit.

Men så kom avsløringene om statlige lønnsmidler til nær familie - som igjen medførte daglige nyheter om Fillons rikmanns-livsstil og velstående nettverk. Han hadde også tatt i mot gaver: Dresser og klokker til titusener av Euro.

Saken fortsetter under grafikken, som er klikkbar!

Allerede som 27-åring ble Fillon valgt som parlamentets yngste medlem. Mora hans var historieprofessor og faren advokat. Familien vokste opp under komfortable kår i Le Mans. Fillon studerte journalistikk og juss, og møtte kona si Penelope. Paret fikk fem barn, og Fillon får ministerposter og var statsminister i fem år under Nicolas Sarkozy, til 2012.

«Politisk drap»

Fillon har hatt en lang og imponerende politisk karriere, og ble sett på som en ærlig politiker og en rettferdig forhandler. Men dette bildet har gjennom hele valgkampen fått daglige riper, med nye avsløringer i fransk media.

Sjøl mener han seg utsatt for et «politisk drap», og at han er uskyldig.

«Fillons kjernevelgere er fremdeles lojale til Fillon», skriver BBC, som avslutter:

«Hvis han taper, vil han ha få venner igjen i politikken. Den svarte hesten som ble det store håpet for så mange kan være i ferd med å bli det svarte fåret».