Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For en neve dollar

Skal vi tro hva folk sier, så er russerhorene og mafiaen på vei sørover, i horder, fra Finnmark. I likhet med kongekrabbene truer de med å invadere og forurense rent norsk farvann. Nå krever politiet en spesiallov som stenger horene ute av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Skipagurra i Tana lar Frank Sandberg seg fotografere av Dagbladet. Han har sokker i plastsandalene og gullenke rundt halsen. Han har stripete bukser og 420 hestekrefter i ryggen der han står foran bilen sin og benekter at han er landets hallik-konge akkurat nå. Frank driver Skipagurra gjestgiveri. Hit kommer russiske kvinner på turistvisum for å treffe «kjærestene». De kommer i busser fra Murmansk etter invitasjon fra navngitte norske menn. Langt fra alle som eier navnet har hørt om invitasjonen.

  • På grenseovergangene blir kvinnene dobbeltsjekket for ulovlig sprit og sigaretter. De med overlast blir sendt hjem. På en campingplass i Neiden jager innehaverne to busser med kvinner ut på veien. På andre campingplasser i Finnmark kontrollerer politiet bilene som kjører til og fra for å skremme horekundene unna. Det pågår forebyggende aksjoner i Finnmark nå. Folk vil ikke finne seg i horetrafikken. Strategen Rune Gerhardsen er allerede kontaktet og har vært på befaring. Nå skal kvinnene vekk.
  • I Oslo skriver likestillingsdirektør Ingunn Yssen i VG at kvinnene heller må få tilbud om norsk starthjelp til å leve et verdig liv i Murmansk. «Gi dem kurs i hvordan de kan starte business med buksene på,» skriver Yssen. Og i Oslo velsigner Høyesterett enstemmig en brasiliansk transvestitt som er dømt i lagmannsretten for å drive prostitusjon uten arbeidstillatelse. Dommen stopper alle planer politiet i Sør-Varanger har om å kaste de russiske kvinnene ut av landet med loven i hånd.
  • Det pågår et opprør i de tette småsamfunnene i Nord-Norge mot å importere det som foregår i bakgatene i storbyene lenger sør. Snusket kan ikke gjemmes bort her, horetrafikken griper inn i det alminnelige hverdagslivet fordi samfunnet er så gjennomsiktig. Alle kjenner hverandre, og ingen av horekundene er anonyme. Halliker og spritsalg, fyll og elendighet midt foran øynene på folk. Bærer Gerhardsen våpen, tro?
  • Kvinnene fra Russland forarger selvfølgelig. Kommer hit og ødelegger bygda. Det er ikke vanskelig å forstå problemet. Likevel er forslaget om å kriminalisere nettopp disse kvinnene umulig. Vi kan ikke permittere vår alminnelige rettsoppfatning når vi møter nøden fra Russland på eget territorium. Særlig ikke da.
  • Rundt 200 russiske kvinner pendler til Finnmark for å selge sex mot kontant betaling, opplyser politiet i Kirkenes. Arbeidsledigheten er svimlende i Murmansk, og de heldige som har en skikkelig jobb, får ikke utbetalt lønn engang. De norsk-russiske kvinnenettverkene melder at nøden er så stor på Kola at prostitusjon ikke regnes som noe problem å snakke om. Den som har noe å selge, får selge det hun har.
  • Det går mange rykter om kvinnene fra Murmansk. At de er leger og lærere som vil tjene raske penger. At de står i ledtog med mafiaen som organiserer trafikken. Politiet vet ikke så mye. Noen er gatejenter i Murmansk, noen er arbeidsledige, og noen oppgir å ha såkalt vanlige yrker. Kundene tilhører stort sett en alkoholisert utgruppe, og den russiske mafiaen har man sett lite til. Trolig har mafiaen et viktigere marked lenger sør i landet og i Europa, enn på småstedene her oppe, melder politiinspektør Arne Hammersmark fra Kirkenes, skuffet over å mangle lovparagrafer når damene skal bekjempes. Nå må han nøye seg med å ta kundene for fyllekjøring og jakte på bakmennene. Standard prosedyre.
  • Det er her vår mann Gerhardsen fra Geelmuyden.Kiese kommer ridende inn i Skipagurra. I lomma har han Høyesteretts dom på at det ikke er straffbart å selge russersex i Norge. Han har et godt råd fra likestillingsdirektøren om å skaffe kvinnene startkapital til et bedre liv i Russland. Han mangler lisens fra Stortinget til å arrestere horekundene. Og - han har et berettiget krav på seg fra ordføreren i Tana om å oppnå resultater.
  • Samfunnsforskerne ved Universitetet i Tromsø er hermed utfordret. Før vi sender inn blåjakkene og - Telemarksbataljonen.