KONFLIKT: Her er deler av øygruppa som bidrar til økt spenning mellom Kina og Japan. Foto: AFP Photo/Jiji Press/NTB Scanpix
KONFLIKT: Her er deler av øygruppa som bidrar til økt spenning mellom Kina og Japan. Foto: AFP Photo/Jiji Press/NTB ScanpixVis mer

For en uke siden krenket USA kinesisk flykontrollsone. I dag besøker visepresidenten Beijing

Vil trolig diskutere den iskalde konflikten om omstridte øyer i Østkinahavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige tirsdag viste USA muskler da to av deres B-52 bombefly fløy over de ubeboelige japanske Senkaku-øyene (kalles Diaoyu-øyene i Kina) i Østkinahavet. Handlingen ble sett på som en kraftig eskalering i konflikten om øygruppen.

Forrige helg innførte nemlig kinesiske myndigheter en flykontrollsone over området. Amerikanske myndigheter gjorde raskt klart at ikke kom til å anerkjenne flykontrollsonen, og illustrerte dette da de krenket luftrommet.

Nær alliert av Japan USA er en nær alliert av Japan, og er kraftig tilstede i regionen med over 70 000 soldater i Japan og i Sør-Korea.

Visepresident Joe Biden er på en rundreise i regionen og har tidligere vært i Tokyo, der han bekreftet de to landenes nære forhold. Han har også kritisert Kinas eskalering av situasjonen.

- Jeg er dypt bekymret over Kinas forsøk på å endre status quo i Østkinahavet. Jeg vil ta opp disse bekymringene på en svært direkte måte når jeg møter Kinas ledelse, sa Biden.

Advares I dag er Biden i Beijing, der han skal møte president Xi Jinping og visepresident Li Yuanchao.

Den statlig eide avisa China Daily advarer Biden mot å gjenta sine «ensidige kommentarer» i møtene.

- Washington har åpenbart tatt Japans side. Ved å snu ryggen til Tokyos provokasjoner, altså årsaken til spenningene, peker USA feilaktig en anklagende finger mot Kina for å endre «status quo» i Østkinahavet, står det i lederen.

Avisa ber Biden om å lytte til Kinas versjon av konflikten.

Bakgrunnen for konflikten er de ubeboelige japanske Senkaku-øyene (kalles Diaoyu-øyene i Kina) som inntil 1968 ikke var interessante for noen inntil det  ble funnet olje i nærheten av dem. Siden den gang har Kina hevdet at øyene faller inn under deres territorium.

Det siste året har konfrontasjonene mellom Japan og Kina eskalert etter at japanske myndigheter kjøpte tre av øyene fra private japanske eiere. Bakteppet er også Japans kroniske underskudd på energi, som har vært spesielt prekært etter Fukushima-katastrofen.

NÆRT FORHOLD: USAs visepresident Joe Biden og Japans statsminister Shinzo Abe hadde en god tone da de møttes i Tokyo i går. Foto: AP Photo/Koji Sasahara/NTB Scanpix
NÆRT FORHOLD: USAs visepresident Joe Biden og Japans statsminister Shinzo Abe hadde en god tone da de møttes i Tokyo i går. Foto: AP Photo/Koji Sasahara/NTB Scanpix Vis mer