For en uke siden var hun lenket til et tre

Men Betancourt vil tilgi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er som bølgebrus, jeg vet at det kommer nærmere og nærmere. Jeg vet at jeg må ta en pause nå, sa Betancourt til The Guardian i går.

Det er det første større avisintervjuet etter frisettelsen fra FARC og den columbianske jungelen for en uke siden. 

De sju dagene som har gått har vært travle for Betancourt. Til The Guardian fortalte hun at euforien over å være frigitt var i ferd med å vike plass for utmattelsen.

The Guardian skriver at Ingrid Betancourt har tynt, langt hår og arr etter lenkene som tydelig bevis på det seks år lange fangenskapet. Hun har sagt at hun ikke vil klippe håret før alle de andre gisslene til Farc har blitt satt fri.

- Skal fortelle en dag

Betancourt har hittil nektet å fortelle om den fysiske og psykologiske mishandlingen hun har blitt utsatt for, men til the Guardian sa hun at hun en dag kommer til å gjøre det.

- Jeg vet at jeg er nødt til å fortelle om alt jeg har opplevd. Men jeg trenger tid. Det er ikke lett å snakke om ting som fortsatt gjør vondt. Sannsynligvis vil det gjøre vondt resten av mitt liv.

Men Betancourt håper at smerten ved opplevelsene etterhvert skal forsvinne og har bestemt seg for å tilgi, fordi ved å tilgi kan man også glemme, sa hun til journalisten. Hun sa at hun var nødt til å glemme for å finne fred, for deretter å kunne ta frem igjen de «filtrerte» og mindre smertefulle minnene.

Til CNN har hun beskrevet oppholdet i jungelen som et helvete:

For en uke siden var hun lenket til et tre

- Det var et helvete, vet du. Det var et helvete for kroppen, for sjelen og for sinnet, alt var forferdelig. 

- Eksepsjonell ondskap
Hun sa at Farc hadde behandlet henne med eksepsjonell ondskap, fordi den marxistiske guerilliaen så på henne som del av en etablert politisk familie og på grunn av behandlingen i de colombianske fengslene. Hun sa at behandlingen hadde vist henne at alle mennesker har et «dyr» i seg.

- I hvilken som helst situasjon som dem jeg opplevde kunne hvem som helst av oss har gjort disse onde tingene. Det fikk meg til å forstå ting jeg ikke forstod før, som for eksempel nazistene, hvordan slike ting kunne skje.

Betancourt som var utslitt i går, ifølge the Guardian, ble støttet av datteren Melanie, stesønnen Sebastien og søsteren Astrid i intervjuet. De sa at Betancourt nå skulle trekke seg tilbake med barna sine for å «sette bitene på plass i puslespillet av seks tapte år».

Høy sikkerhet

Betancourt som har fransk nasjonalitet kommer til å bli i Frankrike en stund og vil ikke fortelle når hun skal tilbake til Colombia av sikkerhetsmessige årsaker.

Før hun ble kidnappet i 2002 hadde hun drevet valgkampanje for presidentvalget, mot narkotikatrafikk og korrupsjon i Colomibia og mottok drapstrusler. I Frankrike er sikkerheten rundt Ingrid Betancourt høy.

Rømte fem ganger

TILGIR: For å glemme og finne fred. Her blir 46 år gamle Ingrid Betancourt intervjuet i Paris onsdag. Foto: Bertrand Guay, SCANPIX
TILGIR: For å glemme og finne fred. Her blir 46 år gamle Ingrid Betancourt intervjuet i Paris onsdag. Foto: Bertrand Guay, SCANPIX Vis mer

I tiden som gissel forsøkte Betancourt å rømme fem ganger. Etter den siste gangen ble hun lenket fast og tvunget til å stå oppreist i tre dager, skriver the Guardian. Deretter ble hun lenket i 24 timer som eneste kvinnelige fange med mannlige fanger fra den colombianske hæren som i mange tilfeller ikke hadde møtt en kvinne på flere år.

Betancourt fortalte the Guardian hvordan hun satte seg til aktiviteter som å fortelle historier, lære bort fransk til de andre fangene, sy, resirkulere objekter og skrive.

- Det viktigste var å fylle dagen med aktiviteter som kunne repeteres for å skape stabilitet i en ustabil verden, sa hun.

Hun fortalte at det var nesten umulig å få tak i nål og tråd elle andre ting hun kunne aktivisere seg med ettersom vaktene behandlet henne som en fiende. Den viktigste eiendelen hennes var en bibel og gruppen hennes fikk også bøker.

Fulgte med på radio

Hun forsøkte å begrense skrivingen i notatbøkene sine siden de var tunge å bære sammen med utstyret hennes når de var på tur til fots. På et tidspunkt brente hun fire notatbøker fordi hun var for svak til å bære dem med seg.

Kort tid etter kidnappingen fikk hun litt kål innpakket i avispapir. Hun leste avisen og fant en artikkel som handlet om farens begravelse, han døde en uke etter at hun var blitt kidnappet. Hun har fortalt at hun følte seg suicidal og skyldtynget over hans død.

Betancourt hadde en gammel radio i jungelen, som var en «livline» for henne, med beskjeder som moren regelmessig sendte ut og som holdt henne informert om nyheter.

Den største begivenheten var for henne krigen i Irak. Hun fulgte høye med på nyheter om journlisten Alan Johnston som var gissel i Gaza. Han ble holdt som gissel i 114 dager og frigitt 4. juli i fjor.

- Jeg husker beskjedene til ham på BBC. Jeg hørte på pressekonferansen hans og tenkte at denne mannen har gått igjennom det jeg har gått igjennom. Han vet akkurat hvordan jeg har det, sa Betancourt. 

- For seks dager siden var jeg lenket til et tre

Troen ble livsviktig for Betancourt under fangenskapet. Hun lagde krusifiks av tau som Farc bruker til å lage gevær-belter. Sønnen (19) og datteren (22) skal følge Betancourt til det katolske pilgrimstedet Lourdes.

- Jeg lander som en fallskjerm i andres liv. De har sine egne liv og daglige aktivieter og jeg har ingenting. For seks dager siden var jeg lenket til et tre. Nå er jeg fri og prøver å forstå hvordan jeg skal leve framover, sa hun.

Hun insisterte på at hun ikke tror det ble betalt noen løsepenger for å frisette henne. Til the Guardian beskrev hun frigjøringsoperasjonen som «100 % colombiansk», men sa at amerikanerne hadde blitt informert om den.

Betancourt kommenterte ikke intervjuet med den colombianske ektemannen hennes som har sagt at han syntes hun var kjølig da de møttes i Bogota. Han er ikke i Paris.

Snart tilbake

På mandag, på Bastille-dagen, mottar hun en æresmedalje fra den franske presidenten. Hun har beskrevet hvordan hun prøvde å kle seg i rødt, hvitt og blått den 14. juli og at hun lære bort Marseillaisen, den franske nasjonalsangen, til medfanger.

Betancourt nektet for at hennes retur til landet hvor hun vokste opp var et stort medie kupp for Nicolas Sarkozy.

- Dette er ingen politisk gave. Vi er mennesker. Hvorfor skal alltid menneskelige handlinger ses på som politiske handlinger? sa Betancourt.

Men Betancourt var klar på at hun skal tilbake til Colombia.
- Jeg har ikke forlatt Colombia. Jeg skal snart tilbake, sa hun til the Guardian Hun er opptatt av at man fortsatt må kjempe for dem som er igjen i jungelen.

HELT: The Guardian omtaler Ingrid Betancourt som Frankrikes nye Jeanne D\'Arc.