FORBEREDER SEG: En sherpaguide tar en pust i bakken mens han bærer forsyninger til årets klatresesong på Mount Everest. Sesongen varer i tre måneder, og flere hundre vestlige klatrere er ventet å bestige det 8848 meter høye fjellet. Foto: Tashi Sherpa / AP / NTB Scanpix
FORBEREDER SEG: En sherpaguide tar en pust i bakken mens han bærer forsyninger til årets klatresesong på Mount Everest. Sesongen varer i tre måneder, og flere hundre vestlige klatrere er ventet å bestige det 8848 meter høye fjellet. Foto: Tashi Sherpa / AP / NTB ScanpixVis mer

For et år siden døde 16 på Mount Everest. Nå er sherpaene klare for ny klatresesong

- Katastrofer skjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18. april i fjor skjedde den verste enkeltulykken i hele Mount Everests klatrehistorie. Da løsnet isblokker fra fjellsida og drepte 16 nepalske sherpaer i ferd med å forberede sesongen, da de tradisjonelt guider de flere hundre vestlige klatrerne som flokker til Nepal for å bestige verdens høyeste fjell. Ni ble skadd.

Etter ulykken avbrøt sherpaene fjorårets sesong, i respekt for de avdøde kollegene. Samtidig reiste de krav om bedre kompensasjon og forsikringsordninger fra den nepalske regjeringen. De fleste kravene er innfridd, og nå er sherpaene klare for en ny sesong.

- Katastrofer skjer. En gang ble jeg tatt av et skred og lå bevisstløs i nærmere en halvtime. Men jeg kom levende fra det og har ikke mistet interessen for klatring, sier Pasang Sherpa til BBC News.

Har flyttet ruta Guiden er stort sett tilfreds med regjeringens tiltak, som bl.a. innebærer en betydelig økning i forsikringsutbetalingen for klatrere, samt styrket rednings- og helseberedskap. I tillegg er ruta ved Khumbubreen, der fjorårets ulykke skjedde, flyttet bort fra overhengende ismasser.

Ønsker som ennå ikke er innfridd, omfatter bedre pensjonsordninger samt ordninger som sikrer utdanning for barn av fjellguider. Regjeringen svarer at det er et spørsmål om hvor mye en Everest-bestigning skal koste en utenlandsk klatrer.

- Hvis vi fortsette å gjøre tilbudet bedre, vil kostnadene gå opp. Utenlandske klatrere vil da kanskje heller velge å bestige Everest fra kinesisk side, eller klatre andre steder, sier Tulasi Gautam, sjef for Nepals turistdepartement.

Denne sesongen koster en gruppetillatelse for å bestige Everest 88 000 kroner, en økning på 8000 kroner fra i fjor. I tillegg kommer kostnader til utstyr og transport, som raskt fordobler den summen og vel så det per klatrer.

- Masseturisme Over 250 klatrere har omkommet på Everest siden 1922, sherpaene er sterkt overrepresentert i statistikken. Etter fjorårets katastrofe gikk den høyt respekterte italienske klatreren Reinhold Messner ut og kritiserte det han oppfatter som masseturisme.

- Sherpaene døde for folk som vil på Everest av prestisje, men som ikke har den minste peiling på fjellklatring, sa Messner til tyske Bild.

I løpet av 2013-sesongen nådde 500 klatrere, hvorav 150 på en og samme dag, toppen av det 8848 meter høye fjellet.