Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For et blinkskudd!

30 tonn på flygetur over vannet.

AIR HVALWAYS:  Det er ikke ofte man får se slike bilder av hoppende hvaler, men Karl-Otto Jacobsen i Tromsø klarte å forevige dette øyeblikket. Foto: Karl-Otto Jacobsen
AIR HVALWAYS: Det er ikke ofte man får se slike bilder av hoppende hvaler, men Karl-Otto Jacobsen i Tromsø klarte å forevige dette øyeblikket. Foto: Karl-Otto Jacobsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en fullvoksen knølhval og trolig en han. Disse blir normalt mellom 25 og 30 tonn og 12 til 14 meter lang, forteller Karl-Otto Jacobsen til Dagbladet. 

Jacobsen er til daglig forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) ved Framsenteret i Tromsø, og har hatt fotografering som hobby nesten hele livet. 

Da knølhvalen torsdag klokka 13 bestemte seg for å ta seg en flygetur, var han i en båt et titall meter unna med kamera nede på brystet. Jacobsen forteller at det tok to til tre sekunder fra hvalen brøt vannflata på veien opp, til alt var alt over.

- Det var ingen forvarsel, og bare å få opp kameraet så fort som mulig. Jeg tok seks til syv bilder. Det var litt mørkt da bildene ble tatt og jeg hadde av den grunn en ISO på 6400. Jeg var derfor spent på om det ville være støy i bildene og ble glad da jeg så at ett av bildene var blitt skarpt og uten støy, forteller han. 


Sjeldent blinkskudd Det er Nordlys som først omtaler saken. Bildet ble tatt på Kvaløya i Tromsø kommune der skuelystne de siste ukene bokstavelig talt har hvalfartet for å ta store flokker knølhvaler og spekkhoggere i nærmere øyesyn. Dyrene har tatt seg inn i fjordene for å proviantere. 

Jacobsen er naturligvis fornøyd med resultatet: 

- Veldig ofte får man dyrene i profil. Det spesielle med dette bildet er at hvalen hopper rett mot kameraet, sier Jacobsen. 

Han la bildet ut på sosiale medier torsdag og forteller at responsen var overveldende. Etter en stund begynte også mediene å ringe. 


FORSKER OG NATURFOTOGRAF  Karl-Otto Jacobsen
FORSKER OG NATURFOTOGRAF Karl-Otto Jacobsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling