Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For et foreldet samfunnssyn hun har!

SV-leder Audun Lysbakken tar et oppgjør med Kristin Clemets holdning til statsråder i pappaperm.

I PAPPAPERM: Det ble debatt sist SV-leder Audun Lysbakken tok pappapermisjon, sammen med sønnen i oktober 2012. Kristin Clemet har også brukt Lysbakkens første pappapermisjon, fire måneder i 2010 mens han var barne- og likestillingsminister, som eksempel når hun har problematisert at statsråder er lenge borte fra kontoret. Nå går debatten på nytt, og Lysbakken, som for tida tar siste rest av pappapermisjon med sønnen han fikk i 2012, tar til motmæle mot Clemet. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
I PAPPAPERM: Det ble debatt sist SV-leder Audun Lysbakken tok pappapermisjon, sammen med sønnen i oktober 2012. Kristin Clemet har også brukt Lysbakkens første pappapermisjon, fire måneder i 2010 mens han var barne- og likestillingsminister, som eksempel når hun har problematisert at statsråder er lenge borte fra kontoret. Nå går debatten på nytt, og Lysbakken, som for tida tar siste rest av pappapermisjon med sønnen han fikk i 2012, tar til motmæle mot Clemet. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens VG kritiserer tidligere Høyre-statsråd, nå Civita-leder, Kristin Clemet sin partifelle Torbjørn Røe Isaksen fordi han har varslet at han vil ta tre måneder permisjon fra kunnskapsminister-jobben etter at han i juni skal bli pappa.

Flere forhold ved en ministerjobb gjør det vanskelig for andre å kompensere for at statsråden ikke er på jobb, mener Clemet, som i mars 2012 problematiserte at daværende barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken tidligere hadde tatt fire måneder pappapermisjon fra ministerjobben.

I oktober samme år blusset debatten opp på nytt, og Clemet argumenterte på sin blogg for at det er uheldig at statsråder tar lange permisjoner.

Nå ruller debatten igjen. Overfor VG gjentar Clemet i dag samme poeng som tidligere:

- Det gjelder selvfølgelig for alle, uavhengig om Audun Lysbakken eller Torbjørn Røe Isaksen er statsråd. Jeg er ikke ute etter å kritisere enkeltpersoner, men jeg mener praksisen er problematisk, sier Clemet.

- Utdatert og uklokt Sist debatten raste, slo Lysbakken tilbake mot kritikerne på sin blogg.

Denne gangen går han i rette med Clemet på sin Facebook-profil.

SV-lederen mener kritikken er avleggs:

«Torbjørn Røe Isaksen får kjeft av Kristin Clemet fordi han skal ha pappapermisjon. For et foreldet samfunnssyn hun har! Selvsagt klarer regjeringen seg uten Torbjørn i tre måneder. Akkurat nå er to partiledere, Knut Arild Hareide og jeg, i pappaperm. Jeg synes det sier noe fint om Norge, om at ingen forventes å velge bort barna sine. Det gjør oss til et litt bedre samfunn, og svekker verken regjeringen eller Stortinget», skriver han.

I en tekstmelding til Dagbladet utdyper Lysbakken, som forøvrig snart er midtveis i en fire uker lang pappaperm - sist rest av hjemmetida med sønnen han fikk i 2012.

KRITISK: Civita-leder Kristin Clemet mener det ikke bør være en selvfølge at statsråder kan ta lang pappapermisjon. Tidligere har hun kritisert SV-leder Audun Lysbakken - nå gjentar hun det samme overfor kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK: Civita-leder Kristin Clemet mener det ikke bør være en selvfølge at statsråder kan ta lang pappapermisjon. Tidligere har hun kritisert SV-leder Audun Lysbakken - nå gjentar hun det samme overfor kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Clemet mener at menn ikke kan kombinere høye politiske verv og små barn. Det er en utdatert måte å tenke på, og også uklokt. Det ville bety at enda flere yngre politikere valgte bort rikspolitikken. Jeg undrer på om hun ville sagt det samme til en kvinne som hun sier til Torbjørn? Det måtte jo bety at en gravid statsråd må forlate regjeringen, eller vende rett tilbake til kontoret fra fødestuen, skriver han.

- Urimelig kritikk Verken statssekretærer eller en settestatsråd er en fullgod erstatter for en statsråd i permisjon, mener Clemet.

- En statssekretær kan ikke møte i statsråd, møter neppe i regjeringen, kan ikke stå på Stortingets talerstol og bør strengt tatt heller ikke møte stortingskomiteen alene. En settestatsråd kan heller ikke erstatte en annen statsråd fullt ut, for det er en mer formell ordning, sier hun.

Clemet finner imidlertid formildende omstendigheter ved Røe Isaksens kommende permisjon, kontra Lysbakkens pappapermisjon i 2010:

Overfor VG argumenterer nemlig hun for at den politiske ledelsen i Kunnskapsdepartementet (KD) står bedre rustet til å klare seg uten sin statsråd Røe Isaksen, enn Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) gjorde da Lysbakken i sin tid gikk ut i permisjon.

Årsaken er at ledelsen i KD i dag ifølge Clemet er mer erfaren enn ledelsen i BLD var under Lysbakken.

- Jeg hadde to svært kompetente statssekretærer og en dyktig settestatsråd da jeg var i min første perm, så poenget hennes er helt urimelig, kontrer Lysbakken, og legger til:

- Det er kjempebra at Torbjørn står krava og ikke hører på Clemet. Det mange i Høyre bør tenke på, er at det hadde vært mye vanskeligere for ham å ta lang permisjon uten den fedrekvoten Høyre er mot.

Dagbladet har, på en skurrete telefonlinje, vært i kontakt med Kristin Clemet som for tida er på utenlandsreise. Hun er ikke tilgjengelig for et intervju, men sier kort at hun står for det hun har både skrevet og sagt tidligere, og legger til at hun gjerne tar debatten når hun er tilbake.

SKAL I PERMISJON: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) blir pappa i juni, og skal etter det ut i pappapermisjon, mest sannsynlig tre måneder. Det er for lenge borte fra jobben mener tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet, som er kritisk til at statsråder benytter seg av ordningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKAL I PERMISJON: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) blir pappa i juni, og skal etter det ut i pappapermisjon, mest sannsynlig tre måneder. Det er for lenge borte fra jobben mener tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet, som er kritisk til at statsråder benytter seg av ordningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart