- For et utrolig oppdrag. For et utrolig team

Endeavour trengte seks forsøk for å komme seg opp, ett for å komme ned.

HJEMKOMST: Romferja Endeavour landet på Kennedy Space Center i Florida. Foto: Scanpix/REUTERS/Stan Honda
HJEMKOMST: Romferja Endeavour landet på Kennedy Space Center i Florida. Foto: Scanpix/REUTERS/Stan HondaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Romferja Endeavour og de sju astronautene om bord landet trygt på Kennedy Space Center i Florida like før klokka 17 i ettermiddag, norsk tid.

Endeavour, som besøkte Den internasjonale romstasjonen ISS, fikk en rusten og treg start på oppdraget. Oppskytingen skulle egentlig finne sted i juni, men ble over én måned forsinket på grunn av lekkasjer og dårlig vær.

Først på det sjette forsøket, som fant sted 15. juli, lå alle forholdene til rette, og Endeavour fikk lagt ut på sin 16 dager lange tur.

Like etter oppskyting ble fartøyet bombardert av isoleringsskum som løsnet, og det ble umiddelbart knyttet spenning til om Endeavour var skadd på en måte som kunne sette tilbakekomsten i fare.

Etter grundige undersøkelser ble romferja friskmeldt og godkjent for nedstigning gjennom jordatmosfæren.

- For et utrolig oppdrag. For et utrolig team. Det var en fullstendig suksess, sier NASA på en pressekonferanse nå i kveld. De gransker skadene på ferja etter sammenstøtene under oppskyting, og sier de så ut som forventet.

Romferja Columbia havarerte over Texas under landing i 2003, etter at fartøyet ble skadd under oppskyting. Alle sju om bord døde.

UHELLSFORFULGT: Først på det sjette forsøket lettet Endeavour. Foto: SCANPIX/REUTERS/Scott Audette
UHELLSFORFULGT: Først på det sjette forsøket lettet Endeavour. Foto: SCANPIX/REUTERS/Scott Audette Vis mer

Å kartlegge årsaken til at isolasjonsmateriale løsnet under denne Endeavour-oppskytinga er høyeste prioritet i forkant av framtidige oppdrag, sier NASA.

Under oppdraget, kalt STS-127, utførte astronautene fem rompromenader, blant annet for å installere tredje og siste segment av det japanske laboratoriet Kibo.

Amerikanske Tim Kopra byttet i tillegg plass med japanske Koichi Wakata om bord ISS, i det åttende siste romferjeoppdraget før fartøyene settes på bakken for godt i 2010. Dette var Endeavours 23. tur i rommet.

Den svenske ESA-astronauten Christer Fuglesang er oppdragsspesialist om bord NASAs neste romferjetur, som etter planen skytes opp i slutten av august. Det vil da være Discovery - den eldste av romferjene - som får æren av å besøke ISS.

MANNSKAPET: (F.v.) Pilot Doug Hurley, Julie Payette, Tom Marshburn, kommandør Mark Polansky,  Chris Cassidy, Tim Kopra og Dave Wolf.  Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Bruce WEAVER
MANNSKAPET: (F.v.) Pilot Doug Hurley, Julie Payette, Tom Marshburn, kommandør Mark Polansky, Chris Cassidy, Tim Kopra og Dave Wolf. Foto: Scanpix/AFP PHOTO/Bruce WEAVER Vis mer