For ett år siden ble grove voldtektstall offentliggjort. - Hvor er engasjementet nå?

- Inga Marte Thorkildsen (SV) har ikke fulgt med, svarer barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

SKUFFET: Inga Marte Thorkildsen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SKUFFET: Inga Marte Thorkildsen. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Inga Marte Thorkildsen (38) står på talerstolen på SVs Kvinnekonferanse i Oslo sentrum og veiver med armene. 

Hun er brennende engasjert når hun snakker om det som er blitt hennes hjertesak: Å kjempe mot overgrep og vold mot barn og unge, som hun gir ut bok om til våren - etter at det ble kjent at hun etter tolv år slutter i SV (Dagbladet Pluss, krever innlogging).

- Det er ei sinna bok, sa hun til Dagbladet Magasinet i oktober (Dagbladet Pluss, krever innlogging).  

- Kvinnfolk- og ildsjelarbeid - Jeg ville skrive en «faenihelvetebok» om vold mot barn, sa Thorkildsen med solid trykk på «faen» og «helvete». 
Nå, en lørdag i januar, har hun «faenihelvete»-tonen i stemmen. Hun snakker om en rapport om vold og voldtekt som kom ut for ett år siden.

Én av ti norske kvinner har blitt voldtatt, viste tall fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). 

- Hovedproblemet nå, er mangel på engasjement, sier Inga Marte Thorkildsen idet hun går av talerstolen på Kvinnekonferansen hos Fagforeningen.

- Jeg savner handlekraft og nye ideer. Hva vil regjeringen gjøre med det som er ett av de største folkehelseproblemene vi har? spør hun Dagbladet. 

OMTRENT SÅNN: ... sto Inga Marte Thorkildsen og veivet med hendene under Kvinnekonferansen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMTRENT SÅNN: ... sto Inga Marte Thorkildsen og veivet med hendene under Kvinnekonferansen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi behandler det som et bittelite problem, som om det er noe vi egentlig vi ikke trenger å forholde oss til, at det er noe for spesielt interesserte. Vold mot kvinner og barn er kvinnfolkarbeid og ildsjelsarbeid. Sånn er det, sier hun.

- Ingenting Et stort tema i rapporten er voldtekt mot jenter og gutter, særlig jenter, under 18 år, og overgrep mot barn under 13 år.

- Det finnes ikke noe mottak for dem som er under 14 år i Norge og utsatt for overgrep. Ingenting. Det er mangel på voldtektsmottak også for de som er over 18 år. Barnehusene er blitt en sovepute, vi virker så fornøyd med at vi har fått ti av dem - jeg var med på å foreslå dem i 2004 - men køene er enorme og vi har nesten ikke legedekning. Mange barn blir ikke undersøkt, sier hun.

Hun etterlyser ambisjoner, og mener - kanskje ikke overraskende - at den rødgrønne regjeringen hadde større handlingskraft.

- Da var det et virkelig engasjement. Vi fikk til masse. Vold og seksuelle overgrep er et kjempeproblem, men ingenting tyder på at dette har seget inn i de ulike systemene i departementene.

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) sto bak studien. Studien var landsomfattende, og avdekket tall om nordmenn som var utsatt for vold, seksuelle overgrep, trakassering, tap, omsorgssvikt og andre vanskelige livsforhold.     

- Hun har ikke fulgt med Barne- og likestillingsministeren er grovt uenige i den avtroppende SV-nestlederens utsagn.

- Inga Marte Thorkildsen har ikke fulgt med, for regjeringen har ambisjoner. Vi har satt i gang tiltak og har konkrete planer, sier Frp's Solveig Horne til Dagbladet.
 
- Regjeringen har styrket og intensivert arbeidet for å bekjempe vold og overgrep mot barn. Vi la fram en ny tiltaksplan med 43 konkrete tiltak for å bekjempe vold og seksuelle overgrep mot barn i november i fjor, sier hun.

Tallene viste at ...

... forekomsten av voldtekt noen gang i løpet av livet var 9,4 prosent hos kvinner og1,1 prosent hos menn.

Halvparten (49 prosent) av kvinnene som rapporterte voldtekt hadde opplevd voldtekt før fylte 18 år.

Få kvinner utsatt for voldtekt var til medisinsk undersøkelse eller behandling i den første tida etterpå (11 prosent).

Nesten en tredjedel (29 prosent) hadde aldri fortalt om voldtekten til noen andre. 

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) leverte studien, «Vold og Voldtekt» i februar i fjor.

Horne kaller tallene i NKVTS-rapporten alarmerende.

- Jeg er også svært bekymret over at mange av disse ikke anmelder overgrepet og heller ikke oppsøker hjelpeapparatet. Barn skal ikke utsettes for vold.

Horne nevner, som Inga Marte i SV, barnehusene.

-  Gjennom budsjettforliket ble barnehusene styrket med 10 millioner kroner i 2015. Vi har i år også en ny tilskuddsordning til tiltak for voldsutsatte barn på 11,5 millioner kroner rettet mot frivillige organisasjoner. Vi er også i gang med å opprette en ekspertgruppe for å analysere hvor det offentlige svikter, sier hun.

50 millioner kroner - Helsestasjons- og skolehelsetjenesten styrkes med 270 millioner kroner i 2015. Regjeringen vil bedre behandlingstilbudet til utsatte barn og ungdom ved å styrke den sosialpediatriske kompetansen. Vi skal sørge for at kunnskap om vold og seksuelle overgrep inngår i profesjonsutdanningene og i barnehage- og grunnskoleutdanningene.

Hun nevner konkrete tiltak som opplæringsprogram for kommuneansattes i å samtale med barn om vold og seksuelle overgrep, og nevner programmer der førstegangsfødende i risiko blir fulgt tett opp av sykepleier eller helsesøster.

- Regjeringen styrker familievernet både til forebygging og høykonfliktsaker i år med 50 millioner kroner. Det er 62 millioner kroner mer enn forrige regjering. Med disse konkrete tiltakene har regjeringen startet et arbeid for å styrke innsatsen mot vold og overgrep.

Siste dag Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) sto bak studien som kom ut i februar 2014.

UENIG: - Inga Marte Thorkildsen har ikke fulgt med, sier Solveig Horne, Norges barne- og familieminister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UENIG: - Inga Marte Thorkildsen har ikke fulgt med, sier Solveig Horne, Norges barne- og familieminister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Avtroppende SV-nestleder Inga Marte Thorkildsen har sin siste dag på Stortinget 15. mars.

Etter det skal jeg lansere boka mi om vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep mot barn, promotere, forelese og jobbe videre i Forandringsfabrikken, sier hun.

ENGASJERT: Inga Marte Thorkildsen, som nå går av etter tolv år i politikken. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
ENGASJERT: Inga Marte Thorkildsen, som nå går av etter tolv år i politikken. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer