- For få boliger bygges i Oslo

- Høyre må få ut fingeren hvis de skal nå målet om 100 000 boliger innen 2030, sier Marianne Marthinsen fra Arbeiderpartiet.

FOR PASSIVE: Finansminister Sigbjørn Johnsen og nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen møttes for å snakke om boligbygging. Marthinsen mener Høyre og Oslo byråd er for passive i reguleringsarbeidet. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
FOR PASSIVE: Finansminister Sigbjørn Johnsen og nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen møttes for å snakke om boligbygging. Marthinsen mener Høyre og Oslo byråd er for passive i reguleringsarbeidet. Foto: Sondre Steen Holvik / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Erna Solberg sier ofte de skal få et «taktskifte» i boligpolitikken, men Høyre gjør det motsatte. Det siste året har antall ferdigregulerte boliger i Oslo gått ned, sier nestleder i finanskomiteen Marianne Marthinsen (Ap).

- Høyre holder ikke det de lover Byrådet i Oslo, med Høyre i spissen, har et mål om 100 000 nye boliger i Oslo innen 2030. Tall fra Plan- og bygningsetaten viser imidlertid at antall regulerte boliger i Oslo har gått ned de siste årene. I 2011 var det regulert 1846 boliger, mens det i 2012 var 1788. Det mener Marthinsen skyldes en passiv holdning fra Høyre.

- Vi får årlig 10 000 tilflyttere til Oslo. For å nå målet må det bygges 4500 boliger i Oslo hvert år. Jeg er bekymret over at Oslo byråd er så passive i reguleringsarbeidet. Høyre er ikke noe opposisjonsparti i boligpolitikken, sier Marthinsen til Dagbladet.

Hun står i en av leilighetene i den nyåpnede delen av Kværnerbyen, der også finansminister Sigbjørn Johnsen har tatt turen for å inspisere det nye boligområdet.

- Det er viktig å bygge boliger som gir muligheten til å jobbe seg oppover i boligmarkedet, sier Johnsen til Dagbladet.

Han tror et samarbeid mellom stat og kommune er viktig for å få fortgang i reguleringsprosessene.

- Kommunen står bak boligproppen - Det er helt nødvendig at ambisjonen til Høyre realiseres, men så langt er det helt urealistisk. Jeg vil oppfordre Oslo byråd til legge fram en troverdig plan på hvordan de skal nå målet, sier Marthinsen.

Hun mener Høyre-kommuner generelt er for passive i reguleringsarbeidet og i stedet lar private aktører ta seg av det. Det synes stortingsrepresentanten står i kontast til nasjonale politikeres ambisjoner.

- Erna Solberg må innse at det er kommunene som er proppen i boligutviklingen. Hun burde kanskje ta en ringerunde og oppfordre Høyre-ordførerne til mer aktivt reguleringsarbeid.

- Ikke alle kan ha eplehager Hun mener småhusplanen til Oslo byråd er et steg i feil retning og vanskelig å realisere.

- Ikke alle kan ha store eplehager når tomter skal reguleres, sier Marthinsen.    

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener det både er lønnsomt for den enkelte og samfunnet at de fleste eier.

- Arbeiderpartiet mener alle skal ha rett til egen bolig i et sivilisert samfunn, sier Johnsen til Dagbladet.

Men er det ikke da motsigende av regjeringen å ha en grense på 15 prosent egenkapital for å kunne kjøpe?

- Vi har ikke tenkt til å oppheve kravet til egenfinansiering. Det er viktig å stille seg spørsmålet om hvor mye gjeld man kan bære hvis rentene øker, sier finansministeren.