For fattig for Husbanken

Husbanken sier at ungdom som skal kjøpe sin første bolig, er en viktig målgruppe. Mens unge og vanskeligstilte i de store byene ville være sjeleglade om de hadde hatt råd til å kjøpe seg en ettromsleilighet, er ikke det stort nok for å få lån i Husbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal den gi lån, må leiligheten minimum være toroms og ha privat uteplass. Den statseide Husbanken skriver selv på sine internettsider at ungdom som skal kjøpe sin første bolig er en spesielt viktig målgruppe. Samtidig setter den helt klare krav for hva den regner som en tilfredsstillende bolig.

Minstekrav

Husbankens minstestandard er en bolig som har stue, kjøkken, soverom, bad/vaskerom, entré, boder og privat uteplass. I toromsleilighetene er det et krav at stue og kjøkken til sammen ikke er mindre enn 25 kvadratmeter og har spiseplass til minst seks.

Entreen skal ha plass til minst ett entrémøbel, sitteplass og garderobe. Badet må både romme do, vask, dusj, vaskemaskin og plass til å tørke tøy, mens soverommet minst må gi plass til en 180 cm bred dobbeltseng i tillegg til skap og nødvendig passasje.

- Jeg skulle gjerne hatt noe større, men dette er min første bolig og jeg hadde ikke råd til noe mer. Heldigvis er planløsningen veldig god, sier Gunhild S. Rusten om den 25 kvadratmeter store ettromsleiligheten.

Den er effektiv utnyttet med både bad, kjøkkenkrok, gang med skapplass og stue med sovehems. Men Husbanken tillater ikke at det bygges så små leiligheter hvis den skal finansiere prosjektet.

Behovsprøvd

Selv om disse reglene gjelder for nybygg, er det ikke nødvendigvis lettere for unge i byene å få lån i Husbanken til å kjøpe en bruktbolig. Ved kjøp av selveierleilighet er lånet behovsprøvd, og i utgangspunktet gis det ikke lån til personer med årsinntekt over 225000. Lånene skal gis til personer med dårlig økonomi som har problemer med å få lån i det private kredittmarkedet.

Ikke over takst

Men Husbanken fullfinansierer ikke boligen, og kjøpesummen må ikke være høyere enn boligens verditakst.

Likevel presenterer Husbanken seg som myndighetenes viktigste redskap i gjennomføringen av boligpolitikken, der målet for banken er at alle skal bo i en god bolig i et godt bomiljø, til kostnader som står i forhold til inntekten.

Se husbanken