For fattig for Husbanken

Husbanken sier at ungdom som skal kjøpe sin første bolig, er en viktig målgruppe. Mens unge og vanskeligstilte i de store byene ville være sjeleglade om de hadde hatt råd til å kjøpe seg en ettromsleilighet, er ikke det stort nok for å få lån i Husbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Skal den gi lån, må leiligheten minimum være toroms og ha privat uteplass. Den statseide Husbanken skriver selv på sine internettsider at ungdom som skal kjøpe sin første bolig er en spesielt viktig målgruppe. Samtidig setter den helt klare krav for hva den regner som en tilfredsstillende bolig.

Minstekrav

Husbankens minstestandard er en bolig som har stue, kjøkken, soverom, bad/vaskerom, entré, boder og privat uteplass. I toromsleilighetene er det et krav at stue og kjøkken til sammen ikke er mindre enn 25 kvadratmeter og har spiseplass til minst seks.

Entreen skal ha plass til minst ett entrémøbel, sitteplass og garderobe. Badet må både romme do, vask, dusj, vaskemaskin og plass til å tørke tøy, mens soverommet minst må gi plass til en 180 cm bred dobbeltseng i tillegg til skap og nødvendig passasje.

- Jeg skulle gjerne hatt noe større, men dette er min første bolig og jeg hadde ikke råd til noe mer. Heldigvis er planløsningen veldig god, sier Gunhild S. Rusten om den 25 kvadratmeter store ettromsleiligheten.

Den er effektiv utnyttet med både bad, kjøkkenkrok, gang med skapplass og stue med sovehems. Men Husbanken tillater ikke at det bygges så små leiligheter hvis den skal finansiere prosjektet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer