For fattige til å ha familie

Trygdede Jan Ørnov er for fattig til at kona Meryl (29) kan bli gjenforent med sine to barn, Daryl (10) og Merry-Chris (9). De lever under vanskelige kår i den filippinske hovedstaden Manila.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Jeg savner barna mine veldig, jeg forstår ikke hvorfor de ikke får komme til Norge. Hele tida tenker jeg på dem, for det er mange farer som truer i Manila, sier Meryl.

Ektemannen Jan Ørnov er oppgitt over Utlendingsdirektoratets avslag på søknaden om familiegjenforening: - Det er sjokkerende å oppleve at staten stempler meg som for fattig til å ha familie. Er det bare rikfolk som er verdige til å få ha familie? Norge henviser små barn til å leve på gata, selv om de har ei mor og en stefar som ønsker å ta vare på dem, sier han.

Uføretrygdet

Ekteparet bor i en enebolig på Sola i Rogaland. I stua henger bilder av barna på flere vegger. I brevet fra direktoratet framgår det at vilkårene for å få familiegjenforening prinsipielt er til stede. Men så viser UDI til paragraf 25, som stiller krav til underholdsevne, og søknaden blir avslått.

Jan Ørnov er uføretrygdet etter hjerneslag og hjerteinfarkt. Han giftet seg med Meryl i Manila i 1999. Hun var en av pleierne som hjalp ham etter ei bilulykke. Ekteparet har nå bodd i Norge i to år. Hele tida har de arbeidet for å få hennes barn til Norge.

Meryls søster på 15 år passer ungene i Manila. Jan og Meryl er svært bekymret over hvordan det går med Daryl på 10 og Merry-Chris på 9. Hver måned sender det norsk-filippinske paret penger til Manila, slik at ungene har et sted å bo og kan gå på skole og kjøpe seg mat.

Reiste til Manila

I fjor fikk paret signaler fra UDI om at ungene kunne bli gjenforent med sin mamma i Norge. Meryl reiste da optimistisk til Manila. Men så kom en ny saksbehandler på saken, og søknaden ble avslått.

Meryl har gått på skole i Norge og prøvd å tilpasse seg det norske samfunnet. Nå er hun bare hjemme og fortviler over barnas skjebne og framtid. Barnas biologiske far har aldri brydd seg om ungene, og betaler ikke bidrag.

- Barnekonvensjoner sier at unger har rett til å være sammen med sine foreldre. Norske statsråder og politikere står fram og snakker flott om barns rettigheter, men i praksis skiller de små barn fra sin mor og sier at de får klare seg som best de kan i Manila. Det er en tragedie, sier Ørnov, som nå vil anke avslaget fra UDI.

SAVNER BARNA: Jan Ørnov er uføretrygdet og har lav inntekt, derfor får ikke kona Meryl bli gjenforent med sine to barn. Ungene på 10 og 9 år må leve under vanskelige forhold i den filippinske hovedstaden Manila.