For feite til å krige

USA sliter med overvektige soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I følge AP er nesten to av ti menn og fire av ti kvinner i rekrutteringsalder for overvektige til å avtjene militærtjeneste i USA. Tallene er rekordhøye.

- Dette er en sak som angår nasjonens sikkerhet. Det er færre rekrutter å velge mellom. Med mindre reglene for tillatt vekt blir omgjort, vil vi få det vanskelig med å fortsette å bygge opp en hærstyrke, sier oberst Gaston Bathalon, ernæringsekspert i hæren.

Ikke bare rekruttene

Dagens soldat veier sytten kilo mer enn en gjennomsnittlig soldat under den amerikanske borgerkrigen. Dette er ikke utelukkende negativt, ettersom mye er muskler, opplyser militære tjenestemenn. For så kort tid som femti år siden, var problemet snarere underernæring og at soldatene veide for lite.

Likevel må mange av soldatene slankes for å oppfylle vektkravene som stilles.

Dersom man ikke klarer disse, risikerer man å bli kastet ut av militæret.

- Du mister inntekten, pensjonen og helseforsikringen, sier Bathalon. Han undersøkte de overvektige soldatene som ble satt til å følge et trenings- og ernæringsprogram på Fort Bragg. Flere av disse tydde til andre, skadelige midler utenom programmet. Nesten halvparten har i kledd seg gummidrakter eller sittet i badstue for å svette vekk kiloene. En tredjedel av mennene og halvparten av kvinnene hadde prøvd appetitthemmende midler, og en av fem hadde brukte avføringsmidler. Elleve prosent av kvinnene og seks prosent av mennene hadde kastet opp mat.

Nasjonal tendens

Måles: Sersjanten tar mål av rekruttens hals. Han har overskridet hærens vektkrav. Foto: Scanpix/USMEPCOM
Måles: Sersjanten tar mål av rekruttens hals. Han har overskridet hærens vektkrav. Foto: Scanpix/USMEPCOM Vis mer

Mellom 2000 og 2003 måtte 1500 soldater dra hjem fra militæret fordi de ikke oppfylte vektkravene. Tallene dekker bare flyvåpenet.

- Flyvåpenet unnslipper ikke de nasjonale tendensene, uttalte major Christine Hunter ved en konferanse om overvekt. Hun viste fram et bilde av Burger King-restauranten i Bagdad. Den er blitt den tredje mest trafikkerte i verden.