RIKMANNSEIE:  Mens seks millioner nordkoreanere trues av sult i landet, får flere og flere rike mobiltelefon. Foto: Jacky Chen / Reuters /Scanpix
RIKMANNSEIE: Mens seks millioner nordkoreanere trues av sult i landet, får flere og flere rike mobiltelefon. Foto: Jacky Chen / Reuters /ScanpixVis mer

For fire år siden risikerte de dødsstraff

I år vil Nord-Korea få én million mobilbrukere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av året er det ventet at Nord-Korea vil nå én million mobiltelefonbrukere på 3G nettverket. For bare fire år siden ble norkoreanerne kastet i fengsel eller drept om de ble tatt med mobiltelefon. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

- Det har vært en astronomisk økning bare på to år, sier advokat og forretningskonsulent Michael Hay til Reuters. Han har bodd i hovedstaden de siste sju årene.

Sultkatastrofe Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) trues seks millioner mennesker av sult i Nord-Korea etter at flom og tyfoner har ødelagt årets avlinger.

FN-organisasjonen Verdens matvareprogram anslo ved begynnelsen av 2011 at en tredjedel av barna i landet er kronisk underernærte. 

- Det er få som har mobiltelefoner fordi de er for dyre, sier Kim Seong-hu til Reuters.

Han har flyttet sørover og ut av landet.

- De fleste er fornøyde med fasttelefonen, sier han videre.

3G nettverket dekker ifølge Reuters 94 prosent av befolkningen. Ifølge Seong-hu koster telefonene rundt 350 dollar, mens den gjennomsnittlige månedslønnen ligger på 15 dollar.

Mobiltelefonen brukes derfor bare av de aller rikeste.

Lovlig fra 2008 Etter at staten lovliggjorde mobilen i 2008 signerte de en fire-års kontrakt med det egyptiske selskapet Orascom for å bygge opp 3G-nettverket i landet.

Mobiltelefonene kan bare brukes innad i landet, for samtaler til andre land er forbudt. Det samme gjelder internett.

Forrige uke rapporterte Orascom at det var 800 000 brukere på nettverket, 500 000 flere enn samme tid i fjor. For to år siden var det mindre enn 70 000 mobiltelefonbrukere.

BRUKER PENGENE PÅ MILITÆRET:  Nord-Korea klarer ikke brødfø sine egne. I begynnelsen av 2011 var en tredjedel av barna kronisk underernærte. Foto: jacky Chen / Reuters / Scanpix
BRUKER PENGENE PÅ MILITÆRET: Nord-Korea klarer ikke brødfø sine egne. I begynnelsen av 2011 var en tredjedel av barna kronisk underernærte. Foto: jacky Chen / Reuters / Scanpix Vis mer

Ifølge «Nautilus Institute for Security and Sustainability» har 60 prosent av personene mellom 20 til 50 år i hovedstaden mobiltelefon.

Sultkatastrofe i landet Mens Nord-Korea bruker enorme summer på atomprogrammet og militæret sitt, ser det seg ikke i stand til å brødfø sin egen befolkning.

På 1990-tallet var det også hungersnød i ladet, men hvor mange som døde er ukjent. Mange antar rundt at det var rundt en million mennesker.

Myndighetene hadde et distribusjonssystem for at innbyggerne skulle være selvhjulpent, men dette systemet brøt sammen under hungersnøden. Etter dette har landet vært avhengig av internasjonal mathjelp. Ifølge Dagsavisen hadde Verdens Matvareprogram bare fått inn 30 prosent av det som trengs til hjelpeoperasjonen forrige måned.

Ifølge Human Rights Watch mangler Nord-Korea både utstyr, nok god dyrkbar jord, og såkorn til å skaffe mat til egen befolkning. Landet er lukket og isolasjonen gjør befolkningen ekstra såbar når avlingene svikter som i år.

USA og Sør-Korea var tidligere de største donorene til landet, men de holde nå tilbake bistand for å legge press på regjeringen. Sør-Korea krevet at Nord-Korea gir opp atomprogrammet for at de skal kunne motta økonomisk og humanitær bistand.

Ryktespredninger Nord-Koreas kommunistleder Kim Jong-ils barnebarn, Kim Han-sol, ble av sørkoreanske medier oppdaget på nettstedet Facebook i oktober. Ifølge rapporter Klassekampen referer til hadde han bleket hår, han likte demokrati og filmen «Love Actually».

Kim Jong-il var også for første gang på ni år i Russland i august i år. Fordi han har flyskrekk tilbakela han den 2000 kiliometer lange ferden i et spesialbygd tog.

Trolig skulle han spørre Dmitrij Medvedev om penger til sin slunkne statskasse.

DIKTATOR:  Kim Jong-ils leder landet etter sin avdøde far og tidligere president Kim Il-sung. Foto: Korea News Service / AP Photo
DIKTATOR: Kim Jong-ils leder landet etter sin avdøde far og tidligere president Kim Il-sung. Foto: Korea News Service / AP Photo Vis mer