Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For fjerde år på rad får pensjonistene mindre penger. Nå har Audun Lysbakken fått nok

SV mener «eldrepartiet» Frp er en bløff og tar med hasteforslag til Stortinget.

VIL ØKE PENSJONEN: SV-leder Audun Lysbakken liker dårlig at Stortinget ikke kan gå inn og behandle trygdeoppgjøret. Han mener regjeringen tar fra de gamle og gir til de rike. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL ØKE PENSJONEN: SV-leder Audun Lysbakken liker dårlig at Stortinget ikke kan gå inn og behandle trygdeoppgjøret. Han mener regjeringen tar fra de gamle og gir til de rike. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Norge har fått det fjerde trygdeoppgjøret på rad som gir pensjonistene mindre å leve av. Og det skjer samtidig som det er full skattefest for landets økonomiske elite og samtidig som «eldrepartiet» Frp sitter i regjering.

SV-leder Audun Lysbakken er opprørt. Han sier regjeringen i praksis tar penger fra pensjonistene og gir til landets rikinger i form av skattelette.

- Og la meg gjenta: Dette skjer for fjerde året på rad, sier han.

Lysbakken lanserer nå et hasteforslag for å få årets trygdeoppgjør behandlet i Stortinget før sommeren. I utgangspunktet har Stortinget ikke anledning til å behandle trygdeoppgjøret hvert år.

0,75 til besvær
Løpende alderspensjon ble fra 2011 regulert noe lavere enn tidligere. Når alderspensjonen kommer til utbetaling skal den ikke reguleres med G, men med G minus 0,75 prosent. Mange år, som de siste fire, betyr det at pensjonistene mister kjøpekraft sammenliknet med resten av samfunnet.

Dette ønsker Audun Lysbakken å kompensere for umiddelbart. Han regner med at hasteforslaget hans får støtte fra resten av venstresida. Dermed er det trolig KrF som avgjør. Regjeringspartiene ventes å stemme mot.

- Vi må gjøre noe for pensjonistene som har minst. De behøver et løft nå etter flere år med Solberg-regjeringens usosiale fordelingspolitikk, sier han.

- Den borgerlige regjeringen har for eksempel økt minstepensjonen?

- Det er riktig. Men det hjelper bare de som er helt nederst på inntektsstigen. De som ligger like over, pensjonister som har jobbet hele livet i et lavlønnsyrke for eksempel, de gjør regjeringen ingenting.

- Eliteparti, ikke eldreparti
Lysbakken reagerer spesielt på at Frp har sittet i regjering mens pensjonistene har tapt kjøpekraft gjennom trygdeoppgjøret. Han minner om at «eldrepartiet» Frp innehar landets finansminister og eldreminister, og at partiet hadde også arbeids- og sosialministeren tidligere.

- Så at Frp er et eldreparti, det er bare en bløff. Vi ser nå hvordan Frp's politikk faktisk påvirker landets pensjonister. Frp er et eliteparti, sier Lysbakken.

Sju milliarder
Erlend Wiborg leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Frp. Han er enig med Lysbakken i at pensjonsforliket fra 2011 ikke gir gode nok økonomiske kår for mange eldre.

Frp sto i 2011 utenfor pensjonsforliket, mens den rødgrønne regjeringen stemte for. Det hører med til historien at da pensjonsreformen kom i 2005, stemte både SV og Frp mot.

Nå mener Wiborg at Lysbakken bare klager på konsekvensene hans rødgrønne regjering er ansvarlig for.

- Og nettopp derfor har denne regjeringen sett på andre måter å løfte pensjonistene. Vi har redusert avkortingen for gifte og samboende pensjonister og vi har gitt minstepensjonistene 8000 kroner mer i året. Til sammen har vi brukt sju milliarder på de eldre, sier Wiborg.

Frp: - Ser etter andre måter
Han kaller forslaget til Lysbakken, om å få årets trygdeoppgjør behandlet i Stortinget, et «ganske rart forslag».

- Frp sto utenfor pensjonsforliket i 2011. Vi advarte mot nettopp dette, og vi ble latterliggjort av blant annet SV. Derfor er det rart av Lysbakken å lage hasteforslag som skal motvirke hans egen politikk.

- Frp har finansministeren, men det er altså virkelig ingenting Frp kan gjøre for å endre vilkårene fra pensjonsforliket?

- Nei. Stortinget har ved lov slått fast at alderspensjon skal underreguleres. Frp var mot det forliket, men vi tapte. Derfor har Frp i regjering sett etter andre måter å løfte privatøkonomien til pensjonistene.

Audun Lysbakken sier det ikke stemmer at regjeringen ikke kan la være å underregulere pensjonistene, slik Wiborg hevder.

- Underreguleringen bare en enkelt del av pensjonssystemet, og det er fullt mulig å endre det, bare regjeringen vil, sier SV-lederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media