Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For fjollete for jentene

Jenter synes Anne-Kat. Hærland i «Direkte Lykke» er en anmasende og fjasete blondine. Guttene elsker henne og mener hun er glimrende i sin rolle, viser en ny rapport. - Unger under 20 tør ikke si hva de mener, sier Anne-Kat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ligger mye alvor bak naiviteten i «Direkte Lykke», sier Anne-Kat.

- Jeg hadde jo håpet at jentene tok humoren også, men samtidig er jeg ikke opptatt av kjønn eller alder på seerne våre. Jeg ønsker meg bevisste seere som har et forhold til programmet. Dessuten ville det vært ekkelt hvis alle likte det. Hva skulle vi strebe mot da?

Dominerende og dum

På oppdrag fra NRK har medieforsker Taran L. Bjørnstad undersøkt ungdoms reaksjoner på tre programmer på NRK2: «Direkte Lykke», U og Kortslutning. Det mest oppsiktsvekkende i rapporten er den klare kjønnsdelingen i oppfatningen av Anne-Kat. Hærland.

«Anne-Kat. virker litt påtrengende på jentene,» heter det i rapporten. «Hun er dominerende, outrert, ekstrem og overtydelig. Ifølge jentene er Anne-Kat. dum, hun spiller ikke dum.

Guttene mener Anne-Kat. fyller sin rolle glimrende, og kan ikke tenke seg «Direkte Lykke» uten henne. Hun beskrives som morsom, sterk, fin og kul.»

Lunken pizza

Ungdomsgrupper i tre norske byer har blitt observert mens de så de aktuelle programmene. Deretter har de blitt intervjuet om sine reaksjoner.

- Slike rapporter er svært nyttige, sier Karin Hake i NRK Forskningsavdelingen.

- De gir en bredere kunnskap om målgruppens oppfatninger enn statistikker om seertall.

Men Anne-Kat. er ikke enig.

- Bare tenk deg den triste stemningen: En gjeng ungdommer som ikke kjenner hverandre blir plassert i et klamt rom og servert lunken pizza av en stram forskningsdame. Da sier de ikke hva de selv mener, men hører på de andre. Det vet jeg, for jeg var sånn selv!

- Kommer du til å bruke informasjonen i denne rapporten når du planlegger nye «Direkte Lykke»-programmer?

- Ikke i det hele tatt. Dette er jo meningen til noen få mennesker. «Et Norge i miniatyr» liksom, som vi sa da jeg var telefonintervjuer. Men jeg er glad for at guttene liker det - det er jo bedre enn ingenting.

Perfekt timing

En forklaring på jentenes skepsis kan være at Anne-Kat. er den eneste jenta i «Direkte Lykke».

«Det kan være slik at jentene ufrivillig identifiserer seg med Anne-Kat., den eneste kvinnelige rollefiguren i programmet,» står det i rapporten.

- Men det er jo jeg som har all makt, utbryter Anne-Kat.

- Jeg hersker jo totalt over gutta i «Direkte Lykke»!

For tida er Anne-Kat. i full gang med å planlegge høstens «Direkte Lykke», som har premiere på selveste valgdagen 15. september.

- Timingen er perfekt, mener Anne-Kat.

- Folk er drittlei av valget når klokka er blitt ni, og det er en endeløs rekke kjedelige politikerdebatter på de andre kanalene. «Direkte Lykke» er mye bedre!

«DUM BLONDINE»: - Jeg har full kontroll over gutta i «Direkte Lykke», understreker Anne-Kat. Hærland. Til høsten er hun tilbake igjen på skjermen.
BLOND NAIVISME: Jenter liker ikke Anne-Kat. Hærland like mye som gutta.