For første gang bekrefter Kina hvem IS-gisselet var. Nå lover de konsekvenser

Skal ikke komme ustraffet fra det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble det kjent at terroristorganisasjonen IS hevdet å ha drept det norske gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og kinesiske Fan Jinghui.

Ifølge NTB melder det kinesiske utenriksdepartementet nå at de vil sørge for at de ansvarlige for drapet ikke skal komme ustraffet fra det.

Lover konsekvenser De to har vært gisler hos IS i mange måneder, mest sannsynlig i Syria. Onsdag kom det ingen offisielle meldinger fra Kina, men torsdag er tonen en annen.

De reagerer sterkt på nyheten, og kommer med en uttalelse der de lover konsekvenser for dem som står bak frapet på deres landsmann.

Da det ble kjent at Fan var kidnappet, iverksatte utenriksdepartementet krisetiltak i forsøk på å berge ham, men han ble likevel «drept på kaldblodig vis», uttaler departementet.

- Den kinesiske regjeringen motsette seg alle former for terrorisme og vil på resolutt vis slå til mot enhver voldelig terrorhandling som går imot det grunnleggende i menneskelig kultur, heter det videre i uttalelsen. Kina vil fortsette å styrke antiterrorsamarbeidet med det internasjonale samfunnet for å bevare fred og ro i verden, heter det.

Dette er også første gang kinesiske myndigheter bekrefter identiteten til det kinesiske gisselet - Fan Jinghui.

Takker norske myndigheter Familien til det antatt drepte IS-gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad takker norske myndigheter og politiet for arbeidet med å få ham frigitt. 

- Norske myndigheter har hele tiden nedlagt et omfattende arbeid for å få Ole Johan frigitt, dessverre uten resultat. Likevel, stor takk for det, og en særlig takk til politiets krise- og gisselforhandlertjeneste for god omsorg og oppfølging i en, for oss, meget vanskelig og tung tid, skriver hans familie i en uttalelse til NTB. 

De forteller at han ble kidnappet i Syria i januar, og at han har vært holdt som gissel siden. Ifølge familien ble han lemlestet to ganger.

Lemlestet Ifølge familien fjernet IS først hans tommelfinger på venstre hånd, deretter alle fingre på hans høyre hånd, hele tiden under trusselen om å bli drept.

- Til slutt gjorde IS så alvor av truslene og drepte ham, skriver familien. 

- Vi, hans foreldre og søster, har hele tiden vekslet mellom håp og fortvilelse, som nå er avløst av en dyp sorg, skriver familien videre. 

De skriver at de ikke er kjent med hvor Grimsgaard-Ofstad er begravet.

- Brutal og avskyelig handling - Vi har ingen grunn til å tvile på at bildet av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er ekte. Det er i så fall en brutal og avskyelig handling, sa statsminister Erna Solberg til et samlet pressekorpset om meldingene om at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal være drept. 
 
Eksperter jobber for å undersøke bildet av en død Grimsgaard-Ofstad som IS' propangdamagazin Dabiq publiserte i dag.

- Det finnes ingen unnskyldninger for hva vår landsmann er utsatt for. Dette er et kaldblodig mord og regjeringen fordømmer drapet på en norsk statsborger på det sterkeste.