For første gang har forskere fanget verdens lengste beinfisk på film

Først oppdaget av nordmann for over 200 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marinbiologer ved Louisiana State University (LSU) har som de første klart å fange verdens lengste beinfisk, den sjeldne sildekongen, på film i dens naturlige omgivelser.

Sildekongen er en langstrakt fisk som er sammentrykt fra sidene, og som kan bli opptil 270 kilo og over 11 meter lang.

Kjempefisken har verken skjell, svømmeblære, gattfinne eller tenner.

Oppdaget av nordmann Det var den norske biologen Peter Ascanius som først oppdaget og beskrev sildekongen allerede i 1772, skriver Sci-News.com.

Sildekongen, som er en fiskeart i gruppen båndfisker, har det vitenskapelige navnet Regalecus glesne, og ifølge Wikipedia kommer «glesne» av at fisken første gang ble beskrevet etter at to døde sildekonger drev i land på Glesvær utenfor Bergen.

Gjennom samarbeid med et boreselskap, lyktes marinbiologene fra det amerikanske universitetet i å filme sildekongen i dens naturlige omgivelser i Mexicogulfen mellom 2008 og 2011.

Forskerne brukte selskapets miniubåter og fikk dermed observert den sjeldne fisken fem ganger langt under havoverflaten.

Ny rapport Sildekongen lever på mellom 20 og 200 meters dyp, men kan også holde til så dypt som 1000 meter, og nettopp dette er årsaken til at den aldri før har blitt filmet.

Og nå har forskerteamet fra LSU publisert en rapport om sildekonge-funnet i Journal of Fish Biology, samtidig som de har gitt ut videomaterialet av fisken.

«Regalecus glesne ble observert mellom 2008 og 2011. Disse observasjonene inkluderer video av fisken på mellom 463 og 492 meters dyp, som aldri før er gjort,» skriver forskerne i rapporten, ifølge Sci-News.com.

PS! For å få et lite inntrykk av lengden, kan du ta en titt på dette bildet.