For første gang har forskere lyttet på havets dypeste punkt. Svarene de fikk overrasker

11 000 meter under havoverflaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er 11 000 meter rett ned. Du har kanskje hørt om det en eller annen gang i geografitimen, men havets dypeste punkt er langt mindre kjent og langt mindre utforsket enn jordas høyeste punkt, Mount Everest.

Aller mest kjent er det som Marianergropa, og det aller dypeste punktet i gropa er Challenger-dypet vest i Stillehavet.

Dette arret i jordas skorpe er relativt lite utforsket, men forskere har nå gjort en ny oppdagelse på havets avgrunn.

Og som Friedrich Nietzsche sa: «Stirrer du lenge nok ned i avgrunnen, stirrer avgrunnen tilbake».

Hydrofon
Forskere fra amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Oregon State University og den amerikanske kystvakta tok seg ut til havområdet, som ligger i nærheten av Mikronesia øst for Filippinene.

Der skulle de slippe ned en hydrofon (en undervannsmikrofon). I 23 dager lot de hydrofonen, som var pakket inn i titan, ligge på havets dyp.

De ble overrasket over resultatet.

- Du skulle tro at havets dypeste punkt var ett av jordas mest stille steder, sier oseanograf og sjefsforsker i NOAA, Robert Dziak.

- I virkeligheten er det nesten konstant lyd fra både naturlige og menneskeskapte kilder, sier han ifølge en pressemelding fra Oregon State University.

En av lydene de oppdaget, som vi må si er litt skremmende, kan du høre i videovinduet i denne saken. Den lyden kommer fra en bardehval, og er ganske så tydelig å høre på 10 971 meters dyp.

Jordskjelv og tyfon Det tok flere måneder å analysere lydene som ble tatt opp etter at hydrofonen ble senket i fjor sommer.

GROP: Mellom tektoniske plater og sjøfjell ligger den dype gropa. Foto: CCOM-JHC
GROP: Mellom tektoniske plater og sjøfjell ligger den dype gropa. Foto: CCOM-JHC Vis mer

Men det var ikke bare dyreriket under vann som ble fanget opp av lydopptakeren. Også lyder som må ha kommet fra kilder lenger unna ble tatt opp.

Hydrofonen klarte til og med å fange opp bølger og vind på havoverflaten nesten 11 000 meter unna og propellene på store tankbåter som passerer i området. I tillegg fikk forskerne en ganske nær tilstedeværelse når naturen satt i gang superkreftene i form av jordskjelv og en tyfon som tilfeldigvis passerte forbi.

- Vi hørte et stort jordskjelv som målte 5,0 og fant sted på ti kilometers dybde. Siden hydrofonen var på elleve kilometers dyp, var den faktisk under jordskjelvet. Noe som er en uvanlig opplevelse. Lyden av tyfonen var også dramatisk, sier Dziak.

Forskerne har konkludert med at de dominerende lydene så dypt er jordskjelv, hvalhyl og tyfonen.

Her kan du for øvrig lytte til alle lydene!

Håper på oppdagelser For over 55 år siden, i 1960, tok de første menneskene seg til Challenger-dypet. I en selvgående batyskaf tok Jacques Piccard og soldaten Don Walsh seg ned til bunnen i det som skulle bli historiens dypeste dykk. De to fikk bare vært 15 minutter nede i det mørke dypet, og fikk ikke engang tatt et bilde.

Det tok over 50 år før noen skulle gjenta bragden om komme seg til bunnen av verdens hav. Da var det en mann med dyptvannserfaring fra før, nemlig Titanic-regissør James Cameron, som kom fram med fartøyet Deepsea Challenger.

Og det er ikke lett å nå verdens minst utforskete plass. Når forskerne skulle senke ned hydrofonen, kunne de bare senke den fem meter per sekund. Trykket på 11 000 meters dybde er mer enn 16 000 psi - over tusen ganger trykket på jordoverflaten.

Neste år håper forskerne på å sende en ny hydrofon ned til Challenger-dypet i tillegg til et undervannskamera.

SLIK SÅ DEN UT: Dette er hydrofonen, undervannsmikrofonen som lå på havets bunn i 23 dager og tok opp alle de spesielle lydene. Foto: NOAA / OSU
SLIK SÅ DEN UT: Dette er hydrofonen, undervannsmikrofonen som lå på havets bunn i 23 dager og tok opp alle de spesielle lydene. Foto: NOAA / OSU Vis mer