For første gang kan du høre lyden av meteor-eksplosjonen reise verden rundt

Kraftigste som noen gang er registrert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da en meteor eksploderte i en ildkulde på himmelen over Russlands Ural-fjell 15. februar var det en hendelse som sendte sjokkbølger verden rundt.

Og da tenker vi ikke bare på medieoppslagene som fulgte i kjølvannet av den spektakulære hendelsen. Eksplosjonen, som utløste krefter større enn atombomben i Hiroshima, sendte ut en sjokkbølge som ble fanget opp så langt unna som i Antarktis.

Sjokkbølgen ble blant annet fulgt av CTBTO, vakthunden som overvåker atomprøvesprengninger. Stasjonen som registrerte sjokkbølgen i Antarktis er mer enn 14 500 kilometer unna eksplosjonen.

500 kilotonn For første gang kan du nå høre sjokkbølgen spre seg over landegrensene. I videoen øverst i denne saken har CTBTO gjort infralydbølgene hørbare for oss mennesker.

CTBTO hadde 17 infralyd-stasjoner som fanget opp lydbølgen. I videoen er lyden filtrert og hastigheten økt med 135 ganger. Vakthunden opplyser at selve opptaket egentlig var på 25 minutter.

Eksplosjonen utløste krefter på i overkant av 500 kilotonn, 25 ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Nagasaki i 1945.

Lydbølgene avslører at det ikke dreide seg om en enkelt eksplosjon som utløste sjokkbølgen.

- Det er et brennende objekt som reiser raskere enn lydhastigheten. Det er slik vi kan skille det fra en gruveeksplosjon eller vulkanutbrudd, sier Pierrick Mialle i CTBTO.

Skal granske dataene Han legger til at vitenskapsmiljøet skal bruke de neste månedene på å granske dataene fra målestasjonene for å få full klarhet i hva som skjedde.

Det spørsmålet prøvde også NASA nylig å forklare i en video du kan se i denne saken.

Det som iallfall er sikkert er at eksplosjonen utløste kaos i Russland denne fredagen. Over 1200 ble skadd, blant annet av glass og andre bygningsmaterialer som føk rundt i lufta.