For første gang kan du høre lyden av meteor-eksplosjonen reise verden rundt

Kraftigste som noen gang er registrert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da en meteor eksploderte i en ildkulde på himmelen over Russlands Ural-fjell 15. februar var det en hendelse som sendte sjokkbølger verden rundt.

Og da tenker vi ikke bare på medieoppslagene som fulgte i kjølvannet av den spektakulære hendelsen. Eksplosjonen, som utløste krefter større enn atombomben i Hiroshima, sendte ut en sjokkbølge som ble fanget opp så langt unna som i Antarktis.

Sjokkbølgen ble blant annet fulgt av CTBTO, vakthunden som overvåker atomprøvesprengninger. Stasjonen som registrerte sjokkbølgen i Antarktis er mer enn 14 500 kilometer unna eksplosjonen.

500 kilotonn For første gang kan du nå høre sjokkbølgen spre seg over landegrensene. I videoen øverst i denne saken har CTBTO gjort infralydbølgene hørbare for oss mennesker.

CTBTO hadde 17 infralyd-stasjoner som fanget opp lydbølgen. I videoen er lyden filtrert og hastigheten økt med 135 ganger. Vakthunden opplyser at selve opptaket egentlig var på 25 minutter.

Eksplosjonen utløste krefter på i overkant av 500 kilotonn, 25 ganger kraftigere enn atombomben som ble sluppet over Nagasaki i 1945.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer