Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For første gang: NASA fanget spektakulær stjerneeksplosjon på film

- Stjernen var 500 ganger større enn sola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astronomer har for første gang klart å fange sjokkbølgene fra en stjerneeksplosjon på film.

Utbruddet varte i cirka 20 minutter og fant sted rundt 1,2 milliarder lysår unna jorda.

Fanget med superteleskop Sjokkbølger er plutselige trykkforskjeller gjennom materie, i dette tilfellet stjernens egen masse. Den voldsomme kollapsen i kjernen sender energi utover i stjernens ytre lag. Når bølgene når overflaten, skjer et «sjokkutbrudd».

- Et såkalt «sjokkutbrudd» skjer så raskt at man må ha et kamera som kontinuerlig filmer himmelen, sier professor i astrofysikk ved Universitetet i Notre Dame, Peter Garnavich, i en uttalelse

Han ledet teamet som lyktes med å fange eksplosjonen ved hjelp av romteleskopet Kepler. Teleskopet, som ble skutt ut i verdensrommet i 2009, brukes til å lete etter planeter som likner vår egen.

Analyserte 50 billioner stjerner Stjernen, kalt KSN2011d, var ifølge NASA rundt 500 ganger større enn sola.

En annen stjerne, KSN2011a, eksploderte også i samme tidsrom, men ble ikke fanget opp på grunn av gass som dekket dens overflate.

Ved å analyserte 50 billioner stjerner fanget opp av teleskopet over en treårsperiode, klarte Garnavich og hans kolleger endelig å filme sjokkbølger fra en supernova, som oppstår på slutten av «levetiden» til en stjerne.

Denne supernovaen klassifiseres som en Type II, som vil si når en stjerne går tom for brensel og tyngdekraften gjør at kjernen kollapser.

- Gitt oss liv Forskere håper nå at den enorme eksplosjonen kan hjelpe dem med å forstå universets skapelse.

- Alt tungt materiale i universet kommer fra supernovaer, som for eksempel sølv, nikkel og kobber. Det har også gitt oss liv, sier NASA-forsker Steve Howell.

• Se video øverst i saken.

I juni i fjor observerte astronomer en supernova som fant sted 3,8 milliarder lysår unna vår planet, altså for 3,8 milliarder år siden.

Hele Norges coronakart