Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For første gang noensinne er farekategorien for luftforurensning i Beijing satt til «red alert»

Medfører stor helsefare å bevege seg utendørs.

DÅRLIG SIKT: Sikten i Beijing er sterkt redusert på grunn av smogen, som ligger tung over hele byen. Foto: Li Wen / Xinhua / Sipa / NTB Scanpix
DÅRLIG SIKT: Sikten i Beijing er sterkt redusert på grunn av smogen, som ligger tung over hele byen. Foto: Li Wen / Xinhua / Sipa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang noensinne endrer myndighetene i Beijing farekategorien for luftforurensning fra oransje til rød. Det melder det kinesiske statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Klokka 18.00 i dag lokal tid viste luftforurensningsmåleren på USAs ambassade at konsentrasjonen av såkalte 2,5-partikler (partikler med diameter på 2,5 mikrometer eller mindre) var ti ganger større enn anbefalt nivå.

Stor helsefare Kode rød innebærer at det medfører stor helsefare å bevege seg utendørs, og barnehager og skoler rådes til å holde stengt. Utendørs anleggsarbeid forbys, og deler av industrien må ta pause.

Biltrafikken vil begrenses av at biler med par- og oddetall på nummerskiltet forbys å kjøre annenhver dag. I tillegg parkeres 30 prosent av kjøretøy tilhørende myndighetene.

Tilstanden varer fra kl. 07 i morgen (tirsdag) til midnatt natt til fredag, lokal tid. Det er et kriterium for kode rød at varselet varer i minst tre dager. Ifølge myndighetene vil forurensningen tynnes ut torsdag, fordi det ventes en kaldfront over byen da.

BESKYTTER SEG: Denne familien gjør som mange andre beijingere - har på seg maske for å beskytte seg mot smogen. Foto: How Hwee Young / EPA / NTB Scanpix
BESKYTTER SEG: Denne familien gjør som mange andre beijingere - har på seg maske for å beskytte seg mot smogen. Foto: How Hwee Young / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Forurensningen var faktisk verre i forrige uke, men nå er det snakk om en lengre periode med høyt nivå, melder BBC News.

Varslingssystemet for luftforurensning ble innført i 2013 og omfatter fargene blå, gul, oransje og rød.

Vil samarbeide Imens foregår klimatoppmøtet i Paris, der verdenslederne prøver å bli enige om effektive tiltak mot klimagasser. Kina innehar den tvilsomme æren av å ha verdens største utslipp, og i helga ble det rapportert at sikten i Beijing bare var 200 meter.

Årsaken til Beijing-smogen er sammensatt. Bruken av kull som brensel er utbredt, i tillegg kommer utslipp fra biler og anleggsarbeid. Alt dette forverres av fuktig luft og mangel på vind.

Deltakerne på Paris-møtet er enige i at en reduksjon i utslippet fra Kina vil ha innvirkning globalt, og det jobbes for å få til en overgang fra fossile til mer miljøvennlige energikilder.

Dette vil imidlertid ikke ha særlig virkning på lufta i Beijing, ettersom det her først og fremst er snakk om partikkelforurensning. Men på lengre sikt kan det bidra til å presse prisen på fornybare energikilder nedover.

Under Paris-toppmøtet har Kinas leder Xi Jinping lovet å gjøre noe med landets utslipp. Dette skjer etter at myndighetene i lang tid har vært lite villige til å innføre drastiske tiltak.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media