For første gang sier Pentagon det selv: - Kina angriper datasystemene våre

Oppsiktsvekkende anklager i ny rapport fra USA.

NEKTER: Kinas statsminister Li Keqiang nekter for alle anklager om hacking fra Kinas side - men flere institusjoner, blant dem Pentagon, mener nå å kunne bevise omfattende kinesiske dataangrep. Her hilser Li på USAs utenriksminister John Kerry i Beijing 13. april. Foto: AFP / NTB scanpix
NEKTER: Kinas statsminister Li Keqiang nekter for alle anklager om hacking fra Kinas side - men flere institusjoner, blant dem Pentagon, mener nå å kunne bevise omfattende kinesiske dataangrep. Her hilser Li på USAs utenriksminister John Kerry i Beijing 13. april. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang opplyser Pentagon selv at kinesiske myndigheter står bak dataangrep mot datasystemer tilhørende det offisielle USA.

I sin årlige rapport til Kongressen, som kan lastes ned på nettet (PDF-format), opplyser Pentagon at en mulig motivasjon for Kina kan være å kartlegge informasjon om USAs militære systemer, informasjon som igjen kan utnyttes «i en krisesituasjon».

Hittil har Obama-administrasjonen unngått å komme med direkte anklager mot Kina, men nå sier regjeringen det mange eksperter har hevdet lenge - at Kina står bak et voldsomt antall målrettede cyberangrep mot USA.

Strategisk informasjon USA anklager nå den kinesiske regjeringen for å med fullt overlegg hente ut hemmelig informasjon fra lukkede, amerikanske datasystemer.

- I 2012 ble en rekke datasystemer verden over, inkludert datasystemer tilhørende den amerikanske regjeringen, utsatt for dataangrep. Enkelte av disse angrepene ser ut til å komme direkte fra Kinas regjering og forsvar, opplyser Pentagon.

Ifølge Pentagon har de kinesiske dataangrepene først og fremst rettet seg mot industri- og teknologisystemer, men flere angrep skal også ha hatt til hensikt å skaffe kunnskap om hvordan amerikanske politikere tenker og legger planer.

- Informasjonen kan med letthet brukes til å danne et bilde av USAs forsvars- og logistikksystemer, som kan utnyttes ved en krise, advarer Pentagon.

- Angrep avis Ifølge New York Times har nylige estimater indikert at Kina står bak over 90 prosent av all cyberspionasje mot USA. Men det er første gang Pentagon selv går så direkte til verks.

I januar hevdet New York Times selv at de i september i fjor ble utsatt for et massivt dataangrep styrt fra Kina.

Hackingen skal ha forekommet da Kina ble klar over at avisa jobbet med en sak om hvordan statsminister Wen Jiabaos familiemedlemmer har brukt sin politiske innflytelse til å tjene seg styrtrike mens Wen har hatt makta.

Wikileaks-dokumenter viser også at Google trolig ble hacket fra Kina i 2010. Det er også blitt rapport at Coca Cola har vært angrepet.

Til motmæle Kina har ikke kommentert de nye anklagene, men tok ifølge BBC hardt til motmæle da det amerikanske sikkerhetsselskapet Mandiant i februar hevdet å ha koblet hundrevis av datasikkerhetsbrudd - helt siden 2004 - til en kinesisk hackergruppe med base i Shanghai.

Da kom det også meldinger om at utenlandsk etterretning skal ha stjålet 24 000 dokumenter fra en forsvarsentreprenør i USA.

Kina hevder rapporten var feilaktig, og at de tok avstand fra cyberkriminalitet. På en pressekonferanse i Beijing i mars tilbakeviste også den nyvalgte statsministeren Li Keqiang at Kina står bak cyberspionasje, og hevdet landet selv er offer for hacking og spionasje over internett.

- Jeg synes ikke vi skal komme med grunnløse beskyldninger mot hverandre, og at vi heller skal bruke mer tid på praktisk arbeid som vil bidra til cybersikkerhet, sa Li.