For første gang tas det penger ut av oljefondet

Det første uttaket skjedde i januar og var på 6,7 milliarder kroner, viser tall fra statsregnskapet, som nylig ble offentlig.

PENGER UT: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Statens pensjonsfond utland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PENGER UT: Administrerende direktør Yngve Slyngstad i Statens pensjonsfond utland. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Finansdepartementet bekrefter uttaket i en epost til Dagens Næringsliv.

Reduserte inntekter til staten som følge av den lave oljeprisen gjør at 2016 er ventet å bli det første året med uttak fra oljefondet.

Siden første innskudd i 1996 er det overført nær 3.500 milliarder kroner til fondet, inkludert innskudd i de to siste månedene av fjoråret.

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet sier følgende i en epost:

- Som det fremgår av Nasjonalbudsjettet 2016 ligger statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten an til å bli lavere enn det oljekorrigerte underskuddet på statsbudsjettet i 2016. Selv om fallet i oljeprisen har fremskyndet dette tidspunktet, bør det ikke komme som noen stor overraskelse at oljeinntektene etter hvert ville avta og bli lavere enn fondets avkastning og bruken av fondsmidler over budsjettet.

Overførselen til oljefondet har falt de siste årene, og endte på 46 milliarder kroner i 2015, basert på Oljefondets rapport per tredje kvartal pluss overførsler i november og desember. Det er det laveste innskuddet siden 1999.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer