STRIDENDE PARTIER: Fredag legger forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fram Langtidsmeldinga for Forsvaret. Allerede før meldinga legges fram har det brutt ut intens strid mellom hennes parti Høyre og Arbeiderpartiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STRIDENDE PARTIER: Fredag legger forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fram Langtidsmeldinga for Forsvaret. Allerede før meldinga legges fram har det brutt ut intens strid mellom hennes parti Høyre og Arbeiderpartiet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Før Forsvarsmeldinga legges fram: Statsråden beskyldes for sommel, manipulering og lukkede prosesser

Ap-fylkesrådsleder i Troms mener forsvarsministeren opptrer uverdig. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forkant av at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fredag legger fram Langtidsmeldinga for Forsvaret, har det brutt ut en uforsonlig strid mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Partiene kriger om hvem som har skylda for dagens tilstand.

Det eneste de ser ut til å være enige om, er at Forsvaret i årevis har blitt forsømt og nedprioritert.

- Slumret

Etter at stortingspolitiker Hårek Elvenes (H) i Dagbladet bekyldte Arbeiderpartiet for å «slumre på sin egen forsvarsvakt», slår nå fylkesrådsleder i Troms Cecilie Myrseth (Ap) kraftig tilbake.

- Høyre varsler at de ikke har tenkt å bruke like mye penger som forsvarssjefen ønsker og vil gi Arbeiderpartiet skylda for det, men hopper over at forsvarssjefen har påpekt at forsvarsevne er blitt svekket fra 2014 til 2015 under Høyre og Frp sin ledelse, sier Myrseth, som også er leder av Nordnorsk råd.

KJEMPEBEKYMRET: Cecilie Myrseth (Ap)
KJEMPEBEKYMRET: Cecilie Myrseth (Ap) Vis mer

I en pressemelding er hun bekymret for at det etter forslag fra Forsvarssjefen fagmilitære råd kan bli store kutt i Troms. Hun frykter blant annet at Kystjegerkommandoen, Alliert treningssenter og Forsvarets musikkorps blir borte, mens 339-skvadronen flyttes til Rygge.

- Kjempebekymret

- I praksis vil dette bety slutten for Troms sin solide posisjon som forsvarsfylke, mener Myrseth.

Hun er opprørt over hvordan Høyre nå presenterer det hele, og nevner et slideshow på Høyres hjemmeside hvor det brukes stor plass på Arbeiderpartiets angivelige forsømmelser.

- Dette er manipulering, sier hun til Dagbladet.

- Det handler om å skrive om historien og forberede dårlige nyheter ved å skyve skylda over på noen andre.

- Så du frykter det verste i Langtidsmeldinga som nå skal legges fram?

- Jeg er kjempebekymret, sier Cecilie Myrseth.

FORSVARETs status I 2016: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) holdt tidligere i år en statusoppdatering på Oslo Militære Samfund. Der fortalte hun blant annet at de vil prioritere tilstedeværelse i nord. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / Video: NTB Scanpix Vis mer

- Sommel

Hun er opprørt over at Langtidsmeldinga legges fram «måneder etter opprinnelig planlagt».

- Det er utrolig beklagelig at de legger det fram den siste dagen før sommerferien på Stortinget. Lokalsamfunn, ansatte og familier venter på Høyre, men derfra har det vært sommel og lukkede prosesser. Nå blir det også vanskelig å diskutere saken når politikere ferierer. Det er uverdig, sier Cecilie Myrseth.

Dagbladet har bedt om en kommentar fra politisk ledelse i Forsvarsdepartementet, og har fått følgende svar fra pressevakt Lars Gjemble:

«Arbeidet med langtidsplanen har vært en omfattende og krevende prosess med behov for å gjøre grundige og helhetlige prioriteringer knyttet til forsvarssektorens fremtidige utvikling. Regjeringen har konsekvent holdt seg til samme budskap hva gjelder fremleggelsen av planen, at den vil bli oversendt Stortinget i vårsesjonen. Noe den blir.»