- For Frp er løfter ikke ment for gjennomføring. Det må vi avsløre

Jonas Gahr Støre anklager Frp for politisk schizofreni og klagepopulisme i ny bok.

FRP-ANGREP: I sin ferske bok «I bevegelse» går Ap-leder Jonas Gahr Støre til kraftig angrep på Fremskrittspartiet. Foto: Morten Holm / Scanpix
FRP-ANGREP: I sin ferske bok «I bevegelse» går Ap-leder Jonas Gahr Støre til kraftig angrep på Fremskrittspartiet. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et kapittel i boka «I bevegelse» er viet høyrepopulistiske partier i Europa.

Her tar Ap-leder Jonas Gahr Støre et durabelig oppgjør med Fremskrittspartiet.

Les Frp-leder Siv Jensens svar: - Støre kaller det populisme, jeg kaller det å ta vanlige folk på alvor

Både for og mot ulv Han mener Per Sandberg i sin bok «Mot min vilje» illustrerer populismens kjerne:

Kom man til en bygd som var mot ulv, så var man mot ulv. Kom man til et sted der de var for, så var man for.

Man lover at Mullah Krekar skal på første fly ut, men ved maktens bord heter det nå at Norge må følge sine folkerettslige forpliktelser, skriver Støre.

- Ikke noe parti får gjennomført alt de ønsker. Men for de høyrepopulistiske partiene er løfter i en annen kategori. De er ikke ment for gjennomføring, de er ment for mobilisering - ofte på sviktende grunnlag, og det bør vi avdekke, svarer Støre på et spørsmål fra medforfatter Jonas Bals.

Tar avstand fra vold Støre sier Frp i hele sin historie har vært et høyrepopulistisk parti gjennom utspill og fanesaker, men han understreker at partiet ikke er ekstremistisk og tar konsekvent avstand fra vold.

Han sier regjeringsalliansen med støtte fra KrF og Venstre likevel er en historisk hendelse i europeisk kontekst.

Populistisk puls - Med årene har Fremskrittspartiet utviklet seg til å bli likere de andre partiene, mer midt i strømmen, med forslag til løsninger i hele bredden av det politiske landskapet.

Partiet har likevel beholdt det jeg vil kalle en populistisk puls: Like jevn som pulsen slår, kommer det utspill som berører de mørkere refleksene, utspill som tar tak i en hendelse eller tilstand og blåser det opp som et stort og bredt problem, ofte i et uforsonlig og noen ganger hatefullt språk, skriver Støre.

Han mener Frp legger mer vekt på å male ut problemet enn å peke på løsningen, noe som også er typisk for populistisk politikk.

Hiv dem ut - Kommer det innvandrere vi ikke synes passer inn, er budskapet å hive dem ut. Hører vi en melding om at det er utført terror i Allahs navn, er budskapet at alle med muslimsk tro er suspekte, skriver Støre.

- Så har partiet søkt makt, og derfor søkt til sentrum og greid å manøvrere seg i en posisjon som uunnværlig brikke i puslespillet om regjeringsmakt på borgerlig side.

-Siv Jensen må anerkjennes for å ha utviklet, justert og gjennomført denne strategien, mener Støre.

Fraskriver seg ansvar Han peker samtidig på at Frp's sentrumsorienterte meninger på noen områder kan bidra til å normalisere andre områder, som et fremmedfiendtlig budskap.

- At Høyre tar Fremskrittspartiet med i regjering, bidrar til legitimeringen. Det gjør også omfavnelsen fra støttepartiene KrF og Venstre.

- De sier de forholder seg til det som er skrevet, i samarbeidserklæring og regjeringserklæring, ikke til budskapene om snikislamisering. Etter min mening er det å fraskrive seg ansvar, skriver Støre.

Han mener veien å gå ikke er å demonisere Frp.

«Skal ha skal ha» - Vi bekjemper politikken deres, og det jeg mener er hulheten i de kraftfulle løftene de løper fra, ved å møte dem rett på sak. Frp representerer en misnøye som er vanskelig å forestille seg i et fattigere samfunn, en for klagepopulisme der man krever av fellesskapet og staten, samtidig som skatter og avgifter skal ned.

«Skal ha, skal ha» som Odd Børretzen sang, men helst uten å bidra selv i form av skatter, avgifter og ansvar. Prisen for å ikke bidra er at den staten Frp krever av, ikke lenger vil ha noe å levere.

En slik schizofreni ville rett og slett vært utenkelig om det ikke var for oljeformuen, sier Støre.

FOR OG MOT ULV: I boka "Mot min vilje" skriver Per Sandberg om hvordan Frp i en periode tilpasset de politiske standpunktene til omgivelsene.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FOR OG MOT ULV: I boka "Mot min vilje" skriver Per Sandberg om hvordan Frp i en periode tilpasset de politiske standpunktene til omgivelsene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer