For gode resultater!

En stor hjertesviktstudie er avbrutt av etiske grunner. Behandlingen var så effektiv at det var uetisk at ikke alle pasientene fikk det samme tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette har vi trodd lenge, men det er flott å få det bekreftet, sier professor Eivind S.P. Myhre til Dagbladet.

- Vi har brukt denne betablokkeren til pasienter med alvorlig hjertesvikt i mange år. Dette er en bekreftelse av noe vi har ment, sier professor Eivind S.P. Myhre ved Regionsykehuset i Tromsø (RiTø) til Dagbladet.

Myhre sier videre at alle pasienter med hjertesvikt som vurderes med tanke på hjertetransplantasjon, er forsøkt behandlet med betablokkere de siste fem årene.

Det er denne ukas utgave av Dagens Medisin som skriver om Copernicus-studien som nå er stoppet av etiske grunner.

Studien har sett på effekten av å behandle de dårligste hjertesviktpasientene med betablokkeren carvedilol. Pasientene som fikk carvedilol ble merkbart bedre.

Ble stoppet

- Derfor var det uetisk at bare en del av pasientene fikk behandling, mente kontrollkomiteen og stoppet studien. Studien var en multisenterstudie hvor 1800 pasienter deltok. Deltakerne kom fra 13 europeiske land, samt USA, Australia, Mexico, Canada og Argentina. Studien ble påbegynt i oktober 1997 og var planlagt avsluttet i 2001. Nå er den altså stoppet.

- Hittil har vi hatt lite å tilby denne pasientgruppa. Nå vet at vi har noe som virker, sier seksjonsoverlege ved Ullevål sykehus, Arne Westheim, til Dagens Medisin.

Bevist

- Vi har mye dokumentasjon på at betablokkere hjelper pasienter med mindre alvorlig hjertesvikt. Men den gode effekten på de aller dårligste pasientene er ikke bevist før nå, sier Westheim til Dagens Medisin. På grunn av de gode resultatene, har Westheim følgende råd til kollegene:

- Betablokkere bør vurderes når svært dårlige hjertesviktpasienter skal behandles. Men de dårligste pasientene bør behandles på sykehus. Seinere kan pasienten følges opp av primærlegen, sier han.

  • Her i landet har vi til enhver tid 100000 pasienter med diagnosen hjertesvikt. Sykdommen har høy dødelighet og er en like alvorlig sykdom som kreft.