Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For grådig

Finansmannen og konsernsjefen i Color Group, Olav Nils Sunde, mistenkes for å ha vært for grådig og beriket seg på småaksjonærenes bekostning. Ifølge dem fikk ferjekongen altfor høy pris da han solgte Color Air til Color Line.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå venter en rettslig granskning - for å avklare om ferjekongen har spist for mye av kaka. I går sørget Vital og Folketrygdfondet for en rettslig granskning av det nye Color Group. Det skal aldri tidligere ha skjedd med et børsnotert selskap i Norge.

Parallellen til Folketrygdfondets oppgjør med Kjell Inge Røkke, er slående. Da mistenkte Folketrygdfondet at hovedaksjonæren i Aker RGI, altså Røkke, hadde fått mer for sine private selskaper enn han skulle hatt da han solgte dem til Aker RGI. Det er det samme Norges ferjekonge, Olav Nils Sunde, mistenkes for å ha gjort da han i september i fjor solgte de tapsbringende selskapene Color Air og Scandi Line til Colour Line for hele 1092 millioner kroner. Som storaksjonær sørget Sunde for at de tre selskapene og Skagen Hotel ble én gruppering. Det nye selskapet fikk navnet Color Group.

Selger og kjøper

Det spesielle i Røkke-saken og i Sunde-saken er at hovedaksjonær i både det selgende og kjøpende selskapet er samme person. I Røkkes tilfelle ble det aldri en rettslig granskning. Det skjer nå med Colour Group og Olav Nils Sunde.

Sunde var sterkt preget av stundens alvor da Vital og Folketrygdfondets representanter fyrte løs på den ekstraordinære generalforsamlingen i går. Så understreket da også både Vitals representant, Peder Bruce, og Folketrygdfondets Olaug Svarva at dette var en «helt spesiell» og «svært alvorlig» sak.

Altfor høy pris

Både Svarva og Bruce er klare i sin dom:

- Vi vurderer det slik at prisen som ble betalt for Sundes aksjer er altfor høy. Color Line foretar et lånefinansiert oppkjøp til en pris som er høyere enn børsverdien på selskapet.

Dette er ifølge Vital og Folketrygdfondet hovedårsakene til at de to minoritetsaksjonærene har bedt om granskning:

  • Prisen Sunde fikk var altfor høy.
  • Siden Olav Nils Sunde er en betydelig eier i både det selgende og kjøpende selskapet, skulle man utvist særlig aktsomhet. Det er ikke gjort.
  • Verdiene i selskapene som ble solgt, synes betydelig oppskrevet i perioden før salget.
  • Prisen på Color Air, Peter Wessel og Skagen Hotell ble plutselig forandret seks måneder etter salget.
  • Sunde startet Color Air privat. Hvorfor selger han det til Color Line?

    - Dette øker risikoen dramatisk for Color Line. Et underskudd på 90 millioner kroner på et eneste kvartal, sier vel alt om hvilken risiko vi er påført ved dette kjøpet, sier Bruce.