KRITISK: Sovjetunionens siste sjef, Mikhail Gorbatsjov, refser dagens russiske president, Vladimir Putin. Her signerer han sin selvbiografi fra i fjor høst.  (AP Photo/Misha Japaridze)
KRITISK: Sovjetunionens siste sjef, Mikhail Gorbatsjov, refser dagens russiske president, Vladimir Putin. Her signerer han sin selvbiografi fra i fjor høst. (AP Photo/Misha Japaridze)Vis mer

"For guds skyld, du kan ikke være redd for ditt eget folk"

Sovjetunionens siste generalsekretær, Mikhail Gorbatsjov, sier at Russlands president, Vladimir Putin, er redd for sitt eget folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i et intervju med BBC Gorbatsjov kommer med sterk systemkritikk av dagens russiske ledelse. Sovjetunionens siste sjef, som måtte gå av da landet han styrte ble lagt ned i romjula 1991, snakker som de mest radikale av Vladimir Putins politiske motstandere.

Strenge lover
Gorbatsjov snakker i intervjuet om det han oppfatter som grunnleggende feil ved Putins Russland. Gorbatsjov sier blant annet at har en overrasket over en rekke nye lover som er vedtatt etter at Putin kom tilbake som president i mai i fjor.

Det gjelder blant annet lover som gjør at deltakere i ulovlige demonstrasjoner risikerer bøter på mer enn 50 000 norske kroner, lover som pålegger organisasjoner som får finansiering fra utlandet å kalle seg «utenlandsk agent», og lover som forbyr spredning av blant annet «religiøst hat», som for eksempel ble brukt i saken mot Pussy Riot. En rekke av de fremste opposisjonelle granskes dessuten for påståtte kriminelle handlinger, som de selv sier er politisk motivert fra regimets side.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har blant annet beskyldt Putin for å ha rullet demokratiet tilbake og stått bak de verske politiske tilbakeslag i Russlands post-sovjetiske historie. Menneskerettighetsorganisasjonen sier blant annet at de demokratiske reformene som Dmitrij Medvedev fikk vedtatt da han var president er rullet tilbake.

- Angrep på borgerne
- Den røde tråd i alle av dem (de nye lovene) er at de er et angrep på borgernes rettigheter. For guds skyld, du kan ikke være redd for ditt eget folk, sier Gorbatsjov blant annet.

I BBC sier Gorbatsjov blant annet at Putin av og til mister besinnelsen.

- En gang sa han «Vi burde stanse kjeften på Gorbatsjov», sier den siste sovjetlederen.

- Jeg får en følelse av at han (Putin) er veldig anspent og kjeder seg. Ikke alt går bra. Jeg tror han burde forandre stil og gjøre forandringer i regimet, sier Gorbatsjov blant annet.

- Selv i den indre kretse, blant dem som står ham nær, så er det så mange tjuer og korrupte embetsmenn. Hvis ting ikke forandres vil Russland fortsette å drive som et isflak i Det arktiske hav, sier Mikhail Gorbatsjov.