- For høye forventninger til København-møtet

Allerede før møtet var det klart at USA hadde lite å gi.

GJENOPPLIVER JORDA: Aktivister fra Verdens Naturfond (WWF) forsøker å «gjenopplive» jordkloden under en demonstrasjon i København. WWF-Norge mener verden har fått en «slags» klimaavtale, men med altfor lave ambisjoner og svake forpliktelser. Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX
GJENOPPLIVER JORDA: Aktivister fra Verdens Naturfond (WWF) forsøker å «gjenopplive» jordkloden under en demonstrasjon i København. WWF-Norge mener verden har fått en «slags» klimaavtale, men med altfor lave ambisjoner og svake forpliktelser. Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Mange hadde for store forventninger til utfallet av klimamøtet og er derfor skuffet nå, mener klimaforsker Tora Skodvin. Allerede før møtet var det klart at USA hadde lite å gi.

- Forventningene var for høye, både fordi FN-systemet fungerer slik at vedtak fattes med konsensus, og fordi man visste det var veldig stor avstand mellom posisjonene til USA og Kina, sier Skodvin til NTB.

Hun mener det var positivt at klimamøtet resulterte i aksept for en internasjonal kontrollmekanisme for utslippsreduksjoner, men sier det på forhånd var klart at USA ikke hadde mye å gi når det gjelder utslippsreduksjoner. Det skyldes prosessen som pågår i Kongressen.

- USAs tilslutning til internasjonale avtaler må godkjennes av Kongressen. Det er lettere for en amerikansk regjering å få tilslutning til internasjonale avtaler dersom nasjonal lovgiving med tilsvarende forpliktelser er på plass på forhånd, sier Skodvin, som er forskningsleder ved CICERO Senter for klimaforskning.

En rekke vestlige ledere var i helgen skuffet over utfallet av konferansen, men både Kina og Indonesia, to av verdens storforurensere, var fornøyd med utfallet av København-møtet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer