- For høyt smittenivå

Helseminister Bent Høie synes fortsatt at smittenivået i Oslo er for høyt. Kommunen samarbeider med Folkehelseinstituttet om å finne mer målrettede tiltak.

Heleminister, Bent Høie, forteller at vi nå ser tendenser til smittenedang i Oslo. Video: Jonas Andersen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

28. september innførte Oslo kommune strenge tiltak for å hindre spredningen av covid-19. Siden har smittenivået vært stabilt høyt – for høyt mener helseminister Bent Høie.

I disse dager samarbeider Oslo kommune og Folkehelseinstituttet om å avdekke hvor smitterisikoen er størst, for å kunne justere tiltakene mot spredningen av covid-19.

- På bakgrunn av vår strategi ble det innført strenge tiltak i Oslo, som det kan se ut som at virker. Men det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon. Tiltakene har i hvert fall bidratt til å hindre smitteøkning i Oslo, samtidig som vi nå ser en potensiell nedgang. Det er bra, men smitten må ytterligere ned før man eventuelt kan begynne å lette på tiltakene, sier Høie til Dagbladet og fortsetter:

- Man kan selvfølgelig justere på tiltakene som følge av ny kunnskap, men situasjonen i Oslo er ikke på et komfortabelt nivå, det er fortsatt for høyt smittenivå i Oslo.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Oslo-smitte

Tiltakspakken ble innført i uke 40 etter at nasjonale helsemyndigheter la press på byrådsleder Raymond Johansen. Statistikken viser at det ble registrert 315 smittetilfeller i uke 39, 291 i uke 40, 372 i uke 41 og 306 i uke 42.

- Vi ser at strenge tiltak fungerer, men vi vet også at strenge tiltak har en negativ side. Derfor er det ikke slik at vi i enhver situasjon benytter oss av de strengeste tiltakene. De må være tilpasset situasjonen og være forholdsmessige. Vi mener at Oslo har innført en tiltakspakke som er riktig for denne situasjonen, sier Høie.

Byrådsleder Raymond Johansen uttaler til Dagbladet at smittesituasjonen for øyeblikket ser ut til å være stabil, men at byrådet selvfølgelig ønsker at smitten skal gå ytterligere ned.

- Sammenliknet med andre storbyer i Europa er situasjonen i Oslo ganske god. Vi klarer å holde byen åpen, samtidig som vi i stor grad klarer å holde smitten unna de mest sårbare, sier Johansen til Dagbladet og fortsetter:

- Forhåpentlig vil de strenge tiltakene vi har innført de siste ukene gjøre at smitten går ned, men hvis smitten igjen øker vil vi igjen vurdere enda strengere og mer målrettede tiltak, i nært samarbeid med FHI og Helsedirektoratet.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Målrettede tiltak

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at håndteringen av smittespredningen i Oslo samsvarer med Norges strategi om å kontrollere smittespredningen, og å slå ned lokale utbrudd.

- Smitten i Oslo har vært på et høyt nivå over tid, men det samsvarer for så vidt med vår strategi. Vi har hatt som mål om å hindre at vi får en utvikling fra lokale utbrudd til mer generell smittespredning, og det har man foreløpig lyktes med i Oslo, sier Guldvog til Dagbladet.

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, forteller til Dagbladet at de nå samarbeider med Oslo kommune for å avdekke hvor smitterisikoen er størst.

- Det pågår et arbeid i Oslo kommune, med støtte fra FHI, hvor man analyserer dataene man har for å se nærmere på om vi kan finne ut hvilke steder hvor det smitte skjer oftere enn andre steder. På bakgrunn av dette arbeidet vil det også bli vurdert hvorvidt det er grunn til å justere på tiltakene for å gjøre dem mer målrettet, forklarer Vold til Dagbladet.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Strategi

Helseminister Høie forklarer hvorfor han synes at det er en dårlig idé å la smittespredningen foregå uhindret med et mål om å på sikt oppnå flokkimmunitet i befolkningen.

- Jeg mener at det er en veldig dårlig strategi. Dette fordi vi ikke vet hvor lenge immuniteten varer, samt at det innebærer at man må ha høyere smittespredning i befolkningen. Dermed vil mennesker i risikogruppene trolig bli rammet ettersom de er så mange at det ikke er mulig å isolere dem over tid. I tillegg ville helsetjenesten vår ha blitt dobbeltrammet – både ved overbelastning og ved at ansatte ville ha blitt smittet og satt i karantene, sier Høie og legger til:

- Dessverre ser vi i andre europeiske land nå at det har oppstått en fryktelig vanskelig situasjon fordi man har for høy smitte.

Høie sier at regjeringen innledningsvis fulgte «Slå ned»-strategien, og at man siden 7. mai har fulgt «Kontroll»-strategien, som innebærer at vi skal kontrollere smittespredningen gjennom testing, smittesporing og isolering, samt innføre sterke tiltak lokalt når smittesituasjonen tilsier det.

- Hele poenget med strategien er å ha oversikt over smittesituasjonen og slå smittespredningen ned lokalt når man oppdager det, sier Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer