-HÅPET SVINNER: Døde ligger på fortauene i katastroferammede Nepal, med en lapp rundt håndleddet. Dødstallet øker for hver time som går. Samtidig svinner håpet om å finne overlevdende, mener programsjef Kyrre Lind i Leger uten Grenser. Foto: QUAKE-NEPAL/SCANPIX
-HÅPET SVINNER: Døde ligger på fortauene i katastroferammede Nepal, med en lapp rundt håndleddet. Dødstallet øker for hver time som går. Samtidig svinner håpet om å finne overlevdende, mener programsjef Kyrre Lind i Leger uten Grenser. Foto: QUAKE-NEPAL/SCANPIXVis mer

- For hver time som går, minker mulighetene for å finne flere overlevende

Over 3700 mennesker er bekreftet døde etter Nepal-jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Nepal stiger dødstallene fortsatt. De siste meldingene fra nepalske myndigheter er at minst 3700 personer er bekreftet omkommet etter jordskjelvet som rammet landet lørdag formiddag med en styrke på 7.9. Det melder nyhetsbyrået AP.

Hjelpeorganisasjoner fra hele verden er allerede på plass i Katmandu, og mange er på vei.

Leger uten Grenser sender åtte team til katastrofeområdet. I ett av disse teamene er én person fra Norge.

Graver fram mennesker Ifølge organisasjonens programsjef Kyrre Lind, vil den viktigste jobben for hjelpearbeiderne nå være å behandle personer som er skadet.

SENDER ÅTTE TEAM: Leger uten Grenser sender åtte team til Nepal, opplyser organisasjonens programsjef Kyrre Lind i Leger.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SENDER ÅTTE TEAM: Leger uten Grenser sender åtte team til Nepal, opplyser organisasjonens programsjef Kyrre Lind i Leger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Nå er vi i en fase der vi fremdeles graver mennesker fram, og driver akutt livredning og kirurgi, sier Lind til Dagbladet.

Skjelvets episenter lå cirka 80 kilometer nordvest for Katmandu. I dette området er det mange små fjellandsbyer. Det fryktes at flere av disse er jevnet med jorden og nær sagt utslettet, som denne fjellandsbyen i Gorkha-regionen.

- Vi har hørt at veldig mange er rammet i disse områdene, og for oss blir det viktig å komme oss ut til disse landsbyene så raskt som mulig, og drive mobile klinikker der, sier Lind.

Uframkommelige veier Men også det byr på store utfordringer, forteller han. For det første ligger byene avsides til allerede. I tillegg er mange av veiene inn til landsbyene fullstendig ødelagt som følge av jordskjelvet og påfølgende jordras.

- Det jobbes med å få veiene åpnet. Det kan ta tid, og dette er ei kjempeutfordring, sier Lind.

At dødstallet vil fortsette å stige i de kommende dagene, er han i liten tvil om.

- Dette er en stor katastrofe. Jordskjelvet var kraftig og skadene er omfattende. Og for hver time som går, minker mulighetene for å finne flere overlevende, sier Lind.

- Mista så mye Han får støtte av kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i UNICEF Norge.

I RUINER: Denne fjellandsbyen som ligger like ved jordskjelvets episenter er fullstendig ødelagt. Bildet er publisert av Nepals tidligere statsminister, Baburam Bhattarai på Facebook.
I RUINER: Denne fjellandsbyen som ligger like ved jordskjelvets episenter er fullstendig ødelagt. Bildet er publisert av Nepals tidligere statsminister, Baburam Bhattarai på Facebook. Vis mer

- Hva det endelige dødstallet vil bli, er det umulig å si. For hver dag som går svinner håpet om å finne flere overlevende, sier Sandbu Ryeng til Dagbladet.

- Vi må huske at Nepal er et fattig land. De har så lite, og nå har de mista så mye. Derfor er det viktig at verdenssamfunnet stiller opp sånn at menneskene der overlever - og får muligheten til å bygge opp igjen det de hadde, fortsetter Sandbu Ryeng, som i går sa at jordskjelvkatastrofen i Nepal har vært en ventet katastrofe.

Det norske Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at de regner med at rundt 200 nordmenn befant seg i Nepal da jordskjelvet inntraff lørdag.

Fortsatt er inntil ti nordmenn ikke gjort rede for.

Er du i området? Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, ring (00 47) 24 00 00 00 eller send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.