Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- For ille at gamle må bo i slike hus

Naboer fortviler etter dødsbrann i Oslo. Mann (77) omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann (77) omkom tirsdag kveld i en boligbrann i en trevilla på Nedre Bekkelaget i Oslo. Hans kone greide å redde seg ut og ble fraktet til sykehuset.

Naboene til trevillaen har i lengre tid fortvilet over boligens tilstand.

Villaen eies av kommunen og leies ut av Boligbygg Oslo KF.

- Oslo kommune valgte å ekspropriere eiendommen til havneutbygging på 1970-tallet. Siden den gang har huset blitt totalt misligholdt av kommunen. Intet vedlikehold gjennom alle år førte til at dette var en brannfakkel og ei rønne, sier Christian von Trepka til Dagbladet.no.

Han bor selv i området og var inntil nylig formann i Nedre Bekkelaget velforening.

Manglende vedlikehold

Flere ganger tidligere har innbyggerne i den nå utbrente trevillaen tatt kontakt med velforeningen i håp om at denne skulle få kommunen til å utføre de nødvendige reparasjonene.

Garasjetaket hadde blant annet gitt etter, og det rant vann gjennom både vinduer og tak, ifølge den tidligere formannen.

DØDSBRANN: En mann omkom i går kveld, da en eldre trevilla i Ormsundveien i Oslo tok fyr i går kveld. I løpet av morgentimene i dag kjempet brannvesenet fremdeles med å få kontroll på flammene. Foto: SCANPIX
DØDSBRANN: En mann omkom i går kveld, da en eldre trevilla i Ormsundveien i Oslo tok fyr i går kveld. I løpet av morgentimene i dag kjempet brannvesenet fremdeles med å få kontroll på flammene. Foto: SCANPIX Vis mer

- Mannen som nå har omkommet, klagde sin nød til meg ved flere anledninger fordi han følte at kommunen gang på gang nektet å bruke penger på vedlikeholdet av det huset han leide, sier von Trepka, og legger til:

- Det er for ille at gamle mennesker blir plassert og må bo under slike forhold.

Som fryktet

Boligbygg forvalter flere eldre hus i nærområdet. Flere av disse er i like dårlig stand som trevillaen der dødsbrannen fant sted, hevder naboene.

- De ser helt forferdelig ut. Og det er midt i et populært villaområde, der hus går for mange millioner. Nabolaget er godt vedlikeholdt på privatsiden og misligholdt på kommunalsiden, sier von Trepka.

Naboene er sterkt preget av nattens hendelse.

- Det var en veldig dramatisk redningsaksjon, og vi rundt reagerer med forferdelse, fordi vi fryktet at nettopp noe sånt skulle skje, forteller den tidligere velforeningslederen.

Trevillaer

image: - For ille at gamle må bo i slike hus

Eiendomsdirektør i Boligbygg, Gisle Tangnes, bekrefter at organisasjonen forvalter flere hus i området rundt Nedre Bekkelaget.

- Det er stort sett gamle trevillaer i varierende stand, sier Tangnes.

Boligbygg forvalter 10 300 bygninger i Oslo.

Kostbar rehabilitering

Organisasjonen har tidligere vurdert en oppussing av den aktuelle trevillaen i Ormsundveien.

- Vi kjente til at huset var i dårlig stand, og har derfor forsøkt å skaffe en erstatningsbolig til dem som bor der. Men de har ikke vært interessert i å flytte, sier eiendomsdirektøren.

- Det har også vært noe uklart om hva som skulle skje videre med denne boligen. Vi har blant annet vært i kontakt med Oslo Havn (tidligere Havnevesenet journ.anm.) om at de skulle ta over eiendommen, forteller Tangnes.

Boligbygg har brukt 1,5 milliarder kroner på boligrehabilitering i Oslo.

- Derfor føler vi at vi har tatt et stort løft for den kommunale boligmassen. Det trenger heller ikke å være noe sammenheng mellom at eiendommen er i dårlig stand, og at det brenner, sier Tangnes.

Han presiserer at brannårsaken foreløpig ikke er kjent.

Vanskelig slukningsarbeid

Brannvesenet hadde i går natt store problemer med å få kontroll på brannen i den gamle trevillaen.

Da politiets kriminalteknikere ankom huset i 10-tiden onsdag morgen, var det fortsatt tilløp til brann.

- De fikk ikke gjort annet enn å ta bilder, så de kriminaltekniske undersøkelsene gjenstår, sier vaktleder Per Olav Utgaard ved kriminalvakta i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Det er foreløpig for tidlig å si noe om brannårsaken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media