VIL HA SKIFTE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre langet ut mot regjeringens arbeidslivspolitikk under 1.mai-arrangementet på Youngstorget i Oslo mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VIL HA SKIFTE: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre langet ut mot regjeringens arbeidslivspolitikk under 1.mai-arrangementet på Youngstorget i Oslo mandag. Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Jonas Gahr Støre 1. mai

- Før kalte vi det løsarbeider­samfunnet, og dit skal vi ikke tilbake

Ap-leder Jonas Gahr Støre benyttet 1. mai-talen i Oslo til å hamre løs mot en regjering han mener har svekket arbeidsmiljøloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 1. mai er både en festdag og en kampdag. Og til høsten står en ny strid. Stortingsvalget i høst er både et veivalg og et verdivalg, innledet Ap-lederen sin 1. mai-tale på Youngstorget i Oslo med.

Videre sier han at valget står mellom to tydelige alternativer: Fremskrittspartiet og Høyre på den ene siden, og en Ap-ledet regjering på den andre.

- Det står mellom høyrepartiene, som har svekket arbeidsmiljøloven og tvunget arbeidsfolk ut i den største generalstreiken siden krigen, og oss som vil forsterke og forbedre arbeidsmiljøloven, sier han, og peker på den økte adgangen til midlertidige ansettelser regjeringen innførte i 2015.

Han mener regjeringens politikk har ført til at rekordmange står utenfor arbeidslivet.

- Noen kaller dette det nye arbeidslivet, men dette er ikke nytt. Før kalte vi det løsarbeidersamfunnet, og dit skal vi ikke tilbake, sier Støre.

Også velferdssamfunnet, fagorganisering, statlig eierskap, høyrepopulisme og å redusere forskjeller i samfunnet var temaer i talen, som ble holdt foran et hav av folk og paroler på arbeidernes dag i sentrum av hovedstaden.

(NTB)