Før: Kjeledress Nå: «Astronautdrakt»

Fram til 2003 vandret arbeiderne i oljetåke og andre eksponeringer uten annet verneutstyr enn kjeledress, arbeidshansker, vernebriller og hjelm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bare i helt spesielle arbeidssituasjoner, brukte de tidligere maske og vernedrakt. Etter sjokkmålingen av løsemiddelet benzen på Ekofisk-feltet i 2002, ble oljearbeiderne i en kort periode beordret til å bruke kjemikaliedrakt og vernemaske ved en rekke oppgaver.

-  Plutselig i 2002 ble vi kledd opp som astronauter. Hva er det som er så farlig, ville vi vite. Vi hadde gått i kjeledress i 30 år og tok dette opp med ledelsen på safety-møter, sier giftskadde Harald Kristensen. Bruken av det tunge verneutstyret ble nedtrappet etter noen måneder, før kravet igjen manifiserte seg en gang i 2003.

Bildet til venstre, som trolig er tatt rundt 1988, viser operatør Helge Vestad som klargjør pigen - en renseplugg som sendes inn i rørsystemet hvor oljen blir fraktet. Vestad jobbet på Ekofisk fram til 1995. I dag er han verneombud på Jotun A-plattformen som opereres av Esso. Om jobben ved piglauncherender, der rensepluggen settes inn, sier han:

-  Det var ofte en skikkelig grisejobb med mye oljesøl og damp. Vi kjente at vi ble svimle av dampen. Det var ikke bare giftstoffer som benzen vi ble eksponert for, også betydelige mengder H2S-gass. Den offisielle beskjeden var at vi ikke skulle åpne opp for pigen dersom det var lekkasje, men vi hadde ikke noe valg. Det var også tilgang på filtermasker vi kunne bruke, men det var for tungvint, sier Vestad.

Fram til han slutta på Ekofisk i 1995, var det mange arbeidsoppgaver som i dag utføres med maske og kjemikaliedress som den gang ble utført i kjeledress, hansker og hjelm.

-  Det var mer texas før, sier Vestad, som godt kan huske kolleger med helseplager.

Oljearbeidere Dagbladet har snakket med forteller at de uten verneutstyr åpnet smøreoljeluker i drift. Hydraulikkoljen holdt 130 varmegrader - en olje som i ettertid har vist seg å kunne gi lungebetennelse i kald tilstand. Ved høy temperatur utvikles mye farligere stoffer.

-  Føre-var-prinsipp

GIFTIG:  Avfallsstoffene i piglauncheren, der rensepluggen settes inn, har vist seg å inneholde en rekke giftstoffer.
GIFTIG: Avfallsstoffene i piglauncheren, der rensepluggen settes inn, har vist seg å inneholde en rekke giftstoffer. Vis mer

Råolje og produsert vann inneholder en rekke farlige stoffer som oljearbeiderne eksponeres for.

Men etter det Dagbladet kjenner til, er det kvikksølv og radioaktiv stråling som har ført til at en rekke oppgaver nå utføres i engangsdress og tungfiltret maske.

ConocoPhillips er ikke med på at det ligger en innrømmelse i at arbeiderne nå likner «astronauter».

-  Generelt sett har kravet til bruk av verneutstyr blitt strengere med åra. Ulike situasjoner krever ulike typer verneutstyr. Selskapet har ufravikelige sikkerhetsregler som understreker at vi alltid bruker riktig verneutstyr, sier pressetalsmann Kurt R. Michelsen. ConocoPhillips er oppmerksomme på kvikksølvfaren.

-  All olje og gass inneholder ørsmå mengder kvikksølv, siden dette finnes naturlig i reservoarbergartene, både på Ekofisk og i de fleste andre felt. Nye målemetoder og forbedret måleutstyr har gjort det lettere å detektere de svært lave mengdene som finnes. I 2003 ble vi oppmerksomme på at det finnes spor av kvikksølv i råolje, og det har blitt innført strenge vernetiltak i forbindelse med arbeidssituasjoner som kan medføre eksponering, sier Michelsen.

ConocoPhillips sier de er oppmerksomme på risikoen forbundet med naturlig forekommende lavradioaktivt materiale. De måler jevnlig og målerapporter viser ingen aktivitet, hevder selskapet.

-  ConocoPhillips har hele veien hatt et føre-var-prinsipp. Vi har i tillegg tett medisinsk oppfølging av de gruppene som arbeider innen områder hvor eksponering kan finne sted, sier Michelsen.

FØR: Helge Vestad klargjør pigen, en renseplugg som går gjennom rørsystemet. Mange arbeidssituasjoner ble før utført i kjeledress. Bildet er trolig fra 1988.
NÅ: I dag må oljearbeiderne utføre en rekke arbeidsoppgaver med beskyttelsesutstyr som tungfiltret maske og kjemikaliedrakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer