For kul, Cameron?

Storbritannias Tory\'er må nå berolige velgerne om at de ikke kommer til å nominere jålete metroseksuelle i nord-England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): David Cameron har vindmølle på taket, tar ut pappapermisjon og sykler til jobb. Han er kul, ung, og skal nå løfte partiet ut av skyggenes dal. Der har de vært siden 1997. Forgjengerne William Hague, Iain Duncan Smith og Michael Howard hamret løs på Blairs ministere i parlamentets spørretime, uten at det så ut til å gi noen uttelling på meningsmålingene. Det eneste som var nytt, var at partiets skiftet ledere. Politikken forble uspiselig for velgerne. Men så fant partiet David Cameron. Blant tilhengere blir han kalt Tory\'enes VYL - eller «Vigorous Young Leader». Det er nettopp som «energisk, ung leder» at Cameron nå ønsker å gjenreise partiet. Akkurat nå pryder han forsida til juninummeret av livsstilsbladet GQ.

MANGE MENER CAMERON er i ferd med å bli for kul for sine egne, og tilnavnet «Tory Blair» hjelper ikke. Flere har klaget i den konservative avisa Daily Telegraph, som tradisjonelt har fanget opp meninger fra partiets eldre garde. I Norge får statsminister Jens Stoltenberg kritikk når direktørvennene flytter inn i regjeringskvartalet. Camerons direktørvenner setter teen i halsen når unge, glattpolerte og urbane kandidater topper Tory\'enes nominasjonslister. Generalsekretær, Francis Maude, kan ha gått over streken da han la fram ei A-liste over nominasjoner til såkalte by-elections, eller mellomvalg. For Cameron kan gjerne modernisere, men han får ikke tukle med partidemokratiet.Francis Maude måtte ut på Tory Radio og gi en sjelden korreksjon i Konservative kretser. -  Mye av dette er ren fantasi. Det er det reneste sludder at vi nå vil nominere jålete metroseksuelle i røffe valgdistrikter i nord-England, sa Maude.

ÅRA FRAM MOT neste parlamentsvalg blir en skjebnetid for Cameron. Der Margaret Thatcher var jernkvinna, er David Cameron ullen. Når Cameron snakker om partiets nye miljøpolitikk, skriver britiske kommentatorer et stort «hvordan?» i margen. Tory-yndlingen ser ikke ut for å være energisk nok til å si hvordan han skal redusere klimautslippene. Eller hvordan han skal reformere helsetjenesten uten å øke skattene. Camerons første reise utenlandsreise, til Norge i april, blir nå beskrevet som et billig PR-stunt. Planeten kjøles ikke ned av at Cameron kjører hundeslede på Svalbard og ser på miljøtiltak i Nydalen i Oslo. Erna Solberg i søsterpartiet Høyre var visstnok ikke så interessert i Camerons miljøfokus. Men mye tyder på at strategene har snakket sammen likevel. Solberg lover nå å legge bort kalkulatoren, og snakke mer om mennesker. Cameron ser ikke ut for å ha noen kalkulator å legge bort. Men nå skal han også snakke om mennesker. Lykke og velvære blir de store valgkamptema fram mot neste valg. VYL satser på GWB - eller General Well Being. Så spørs det hvor mange metroseksuelle det er plass til i Camerons prosjekt for nasjonal velvære.