Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

For kvinner kan et halvt år i verdensrommet bety elleve års utsettelse av menstruasjon

Og en tre år lang ferd krever omlag 1100 p-piller.

TAMPONGTRØBBEL: Før Sally Ride, verdens første amerikanske kvinne i verdensrommet, skulle ut på tur, foreslo ingeniørene at hun skulle ta med seg 100 tamponger på den én uke lange turen. Foto: DPA
TAMPONGTRØBBEL: Før Sally Ride, verdens første amerikanske kvinne i verdensrommet, skulle ut på tur, foreslo ingeniørene at hun skulle ta med seg 100 tamponger på den én uke lange turen. Foto: DPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når NASA planlegger å sende flere astronauter på stadig lengre turer til verdensrommet, er det flere ting som må tas høyde for.

Blant annet hvordan man best kan håndtere menstruasjon.

I en ny forskningsartikkel publisert i Microgravity skriver forfatterne at flere av kvinnene som til nå har tatt del i kortere romferdsturer velger å utsette menstruasjonen ved ikke å ta placebopillene - eller sukkerpillene - på brettet med prevensjonspiller.

Elleve år uten menstruasjon Dersom man skal følge denne strategien under både utvelgelsesperioden, opptreningsperioden og den faktiske romferden kan det være snakk om elleve år uten menstruasjon for kvinnene som deltar.

På en tre år lang tur til verdensrommet vil en kvinnelig astronaut trenge omlag 1100 piller.

- Det tilsvarer også en betydelig vekt og innpakningsavfall man er nødt til å kvitte seg med, sier artikkelforfatter Varsha Jain til The Atlantic.

De understreker samtidig at noen også har hatt regelmessig menstruasjon i verdensrommet, uten problemer.

Ikke testet over lengre tid «Den medisinske stabiliteten for hormonmedikamenter for en så lang tidsperiode i verdensrommet er enda ikke testet og man har heller ikke undersøkt betydningen av strålingen fra verdensrommet», skriver Varsha Jain og Virginia E. Wotring i artikkelen.

ELLEVE ÅR: Dersom en kvinnelig astronaut skal ut på en seks måneder lang romferd, kan det bety elleve år uten menstruasjon. Foto: NPJ MICTROGRAVITY
ELLEVE ÅR: Dersom en kvinnelig astronaut skal ut på en seks måneder lang romferd, kan det bety elleve år uten menstruasjon. Foto: NPJ MICTROGRAVITY Vis mer

De to konkluderer imidlertid med at det ikke er farlig å utsette menstruasjonen over en lengre periode og at det kan være flere fordeler ved det når man befinner seg i verdensrommet.

«Avfallssystemene ombord på den amerikanske siden av den internasjonale romstasjonen gjenvinner vannet fra urinen og er ikke laget for å håndtere menstruasjonsblod, noe som idealiserer en minimering av gjennombruddsblødning under utsetting av menstruasjonen».

Varsha Jain sier imidlertid til The Atlantic at langtidsvirkende reversible prevensjonsmidler, som spiral, kan være en bedre løsning, blant annet fordi det ikke krever noe av brukeren etter at den er satt inn.

100 tamponger på én uke? I løpet av de siste 53 årene har over 50 kvinner reist ut i verdensrommet.

Da Sally Ride, den første amerikanske kvinnen i verdenrommet, ble sendt ut i 1983 forsøkte ingeniørene å fastslå hvor mange tamponger hun trengte å ha med seg på den én uke lange ferden.

NASA transkriberte i ettertid et intervju gjort med Ride, der hun forteller om tampongsamtalen.

«Er 100 det riktige antallet?», skal en av ingeniørene ha spurt.

«Nei. Det er ikke det riktige antallet», svarer Ride.

«Vel, vi vil bare være på den sikre siden».

«Vel, du kan halvvere det antallet uten problemer», avsluttet astronauten i en lattermild tone.

Hele Norges coronakart