- For lav IQ til å dømmes

Den 42 år gamle kvinnen ble i 1994 dømt til seks års fengsel for å ha drept husverten med hagle. I ettertid har det kommet fram at hun trolig har en IQ som er så lav at hun ikke er strafferettslig ansvarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et rettsmøte i Gulating lagmannsrett sist fredag kan ende med at kvinnen blir frifunnet. Kvinnens forsvarer, advokat Ellen Moen, er klar i sin oppfatning: 42-åringen er utsatt for et justismord og bør frifinnes.

Ble løslatt


Allerede vinteren 1996 fant en psykolog ved Bergen landsfengsel ut at kvinnen hadde en IQ på under 55. I mai i fjor ble to sakkyndige psykologer koplet inn - og de konkluderte med at kvinnen hadde mentale evner på linje med en 8-åring.

På bakgrunn av deres rapport ble kvinnen løslatt fra fengsel etter at ett år var sonet av straffen på seks.
Ellen Moen har nå stor tro på at saken ender med at det avsies en frifinnelsesdom uten muntlige forhandlinger.

- Jeg regner dette møtet som en ren formalitet. De opplysningene som har kommet fram, bør nå munne ut i en frifinnelsesdom, sier hun. På fredagens rettsmøte i Gulating lagmannsrett presenterte de sakkyndige psykologene sine resultater. Etter det Dagbladet erfarer er deres konklusjoner de samme som før: Kvinnen er å betrakte som permanent sinnssyk, og er dermed strafferettslig utilregnelig for det hun ble dømt for.

Seksuelt misbrukt

Den nå 42 år gamle kvinnen ble i varetektsperioden seksuelt misbrukt av en fengselsbetjent. Han er nå avskjediget og dømt for forholdet.

- Jeg fikk klare lovnader om at min klient skulle få en alternativ soningsform og medisinsk behandling. Disse lovnadene ble brutt, sier Ellen Moen. Hun ønsket i går ikke å spekulere i om det er aktuelt å søke om erstatning på vegne av kvinnen.

Statsadvokat Tormod Haugnes vil ikke kommentere om rettsmøtet har endret hans oppfatning av saken.