REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken ønsker at skattepenger til velferd går kun til det, og ikke til privat formuebygging.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken ønsker at skattepenger til velferd går kun til det, og ikke til privat formuebygging. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- For lett å bygge store formuer på skattepenger i Norge

To ledere i omsorgsfirmaet Heimta har lagt seg opp formue ved å leie egne boliger til selskapet. - Vi må ha en politikk som sikrer at midler til velferd faktisk går til velferd, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Lørdag omtalte Dagbladet at to ledere i barnevern- og omsorgsfirmaet Heimta har lagt seg opp formuer på flere titalls millioner i løpet av få år. Deler av formuen har de lagt seg opp ved å leie boliger til Heimta gjennom sine private eiendomsfirmaer.

Samtidig mener flere konsulenter og tidligere ansatte at Heimta har spart inn på driften med lave lønninger til personalet, og mangel på aktiviteter til brukerne.

- Det er et veldig fokus på profitt. Ekstremt, sier en tidligere ansatt.

Daglig leder Truls Navestad i Heimta, mener at det offentlige har fått god valuta for pengene hos dem.

- Av eventuelt økonomisk overskudd, reinvesteres hovedparten i virksomheten, skriver Navestad i en e-post til Dagbladet.

SV: - Store penger i sving

Flere av partiene som har jobbet for å begrense de kommersielle selskapene innen velferden, reagerer på saken.

- Dette er nok et eksempel på hvor store penger som er i sving på det såkalte velferdsmarkedet. Vi har sett mange saker som til sammen viser at det har blitt for lett å bygge store formuer på folk sine skattepenger i Norge, sier SV-leder Audun Lysbakken.

- Vi mener at det er det motsatte som må være utgangspunktet. Vi må ha en politikk som sikrer at midler til velferd faktisk går til velferd, fortsetter han.

Praksisen med å ha eiendomsselskap på si som velferdsselskapet leier boliger av, er fullt ut lovlig så lenge transaksjoner mellom nærstående oppgis etter gjeldende regler. Derfor mener Lysbakken at det er liten vits med moralske pekefingre.

- Vi har et system som gjør at dette er i ferd med å bli vanlig praksis. Å leie egne eiendommer er en av flere måter skattepenger kan bli til profitt. Det vi må gjøre for å være sikre på at hver eneste krone går til velferd, er å forby profitt, sier Lysbakken.

Ap: - Private beriker seg

Like før sommeren fikk et forslag fra Arbeiderpartiet om offentlig og ideelt drevet barnevern flertall i Stortinget ved hjelp av KrF. Vedtaket pålegger regjeringen å sørge for å øke andelen ideelle i barnevernet til 40 prosent innen 2025, uten å reduserer andelen offentlige.

MOT FRISLIPP: Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MOT FRISLIPP: Ap-nestleder Hadia Tajik. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Vår motstand mot frislipp av kommersielle virksomheter i velferden handler nettopp om at private aktører beriker seg på bekostning av fellesskapet, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Dagbladet.

- Dersom slike tilbud er offentlig eid og drevet, kunne et eventuelt overskudd heller brukes til å heve kvaliteten eller å gi tilbudet til flere, sier Tajik.

I høst satte regjeringen ned et utvalg som skal kartlegge pengestrømmer i de private selskapene som driver velferdstjenester. Utvalget skal blant annet se på transaksjoner mellom nærstående, slik lederne i Heimta og Heimta Fokus har praktisert. Første rapport fra utvalget skal være klar høsten 2019.

- Rødt: - Undergraver velferdsstaten

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil gå et skritt lengre enn SV og Ap, og få de kommersielle selskapene helt ut av velferden.

- Hvis ikke vi stanser dette, så vil det svekke skatteviljen og undergrave velferdsstaten. Folk flest vil jo ikke betale skatt når de ser at det går til å bygge opp formuer innen eiendom, sier Moxnes til Dagbladet.

Moxnes tror praksisen kan ha gått ut over tjenestene.

MOT KOMMERSIELLE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MOT KOMMERSIELLE: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- De ansatte sier at det spares veldig inn i driften, så det er klart at noen betaler prisen for at disse tjener seg rike. Det er helt uakseptabelt. Vi skatter ikke for at disse folka skal bli eiendomsbaroner, sier han.

- Det de har gjort er lovlig. Hva er problemet da?

- Det er derfor loven må endres. Politikerne har satt låvedøra på vidt gap for folk som vil tjene seg rike på velferd. Den døra vil vi lukke.

- Vanlig strategi

Linn Herning i interesseorganisasjonen For velferdsstaten mener på generell basis at det er en vanlig forretningsstrategi blant firmaer i omsorgsbransjen å bruke skattepenger for å betale ned på eiendom.

- Da kan de si at de ikke har tjent pengene sine på omsorgstjenesten, men på eiendom. Men så er det nettopp via omsorgstjenesten at man har bygd seg opp eiendom. Når man sitter på begge sider av bordet kan man tappe ut verdier ved å overfakturere seg selv.

- I dette tilfellet sier de at de har leid ut til markedspris. Hva er da problemet?

- Det er en generell utfordring med kontroll. Da må det offentlige inn og vurdere hva som er markedspris. Det er ikke alltid så lett å vurdere.

- Det de har gjort er sannsynligvis ikke ulovlig. Hvorfor reagerer enkelte da?

- Det kan godt hende at det ikke er ulovlig. Spørsmålet er om vi synes det er greit. Jeg tror at det er mange som reagerer på at skattekroner brukes til å bygge opp private formuer.

- Hva mener dere må gjøres?

- Vi mener at skattefinansierte velferdstjenester ikke skal drives av kommersielle aktører, fordi da får man disse problemstillingene hele tiden. Da er det bedre å skille kommersiell virksomhet og velferd.