VRAKET: Gårsdagens lederskifte i Nobelkomiteen blir av flere omtalt som kontroversielt.  - Dette er første gang komiteens leder har blitt avsatt i løpet av de 114 årene prisen har eksistert, påpeker avisa the Guardian.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VRAKET: Gårsdagens lederskifte i Nobelkomiteen blir av flere omtalt som kontroversielt. - Dette er første gang komiteens leder har blitt avsatt i løpet av de 114 årene prisen har eksistert, påpeker avisa the Guardian. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

- For lettvint å si det er et resultat av et politisk kupp

Nobel-historiker tror det ligger gode grunner bak vrakingen av Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter seks år i Nobelkomiteens lederstol ble det i går kjent at Thorbjørn Jagland erstattes av sin mangeårige nestleder, Kaci Kullmann Five.

Flere utenlandske medier har merket seg utskiftningen, og omtaler den som kontroversiell.

En av dem er britiske the Guardian.

- Dette er første gang komiteens leder har blitt avsatt i løpet av de 114 årene prisen har eksistert, skriver historiker David Croach i  avisa.

Nobel-historiker Øivind Stenersen forstår at lederbyttet kan framstå som kontroversielt, men sier han tviler på at dette er noe som plutselig ble bestemt.

- God Norges-reklame - Det var veldig overraskende, og er et brudd med tradisjonen, men jeg tror det finnes saklige grunner til at man har valgt å gå til dette skiftet. Det blir i alle fall for lettvint å si at det er et resultat av et politisk kupp, sier Stenersen til Dagbladet.

- Det er flertall av kvinner i komiteen, og nå får vi også en kvinnelig leder av komiteen. Rent profilmessig kan det være god Norges-reklame. Dessuten innehar Five mange gode kvaliteter. Hun snakker utmerket engelsk og er meget representativ, fortsetter han.

NY LEDER:  Kaci Kullmann Five overtar som leder av Nobelkomiteen. Her sammen med USAs president Barack Obama under utdelingen av Nobels Fredspris i Oslo Rådhus. Foto: Eirik Helland Urke / Daglbadet
NY LEDER: Kaci Kullmann Five overtar som leder av Nobelkomiteen. Her sammen med USAs president Barack Obama under utdelingen av Nobels Fredspris i Oslo Rådhus. Foto: Eirik Helland Urke / Daglbadet Vis mer

Stenersen understreker at han mener Jagland har gjort en god jobb som leder, og sier «han har vokst med oppgaven».

- Men Jagland har sittet lenge nok nå, og han har hatt de høyeste politiske posisjoner i Norge før dette, sier historikeren.

Kina: - Påvirker ikke Det er blitt påpekt at et skifte av Jagland som leder kan oppfattes som et knefall for Kina. Etter at prisen gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 frøs det politiske forholdet mellom Norge og Kina til is.

I dag sier Kinas utenriksdepartement at forholdet mellom Kina og Norge ikke påvirkes av utskiftningen av Jagland som leder av komiteen.

Det tror historiker Stenersen stemmer. Det viktigste for Kina er å få en uforbeholden unnskyldning fra den norske regjering, mener han.

- Five har uttalt at hun støttet avgjørelsen om å gi prisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo. Dette tror jeg hun vil stå fast ved og ikke vike fra, sier han.

Kontroversielle beslutninger - Hvordan vil vi merke skiftet av leder?

VIL FORTSETTE Å OVERRASKE: Nobelhistoriker Øivind Stenersen sier til Dagbladet at han ikke tror det vil bli store endringer i utdelingen av Nobels fredspris med Kaci Kullmann Five som leder av komiteen. 
- Jeg tror komiteen vil fortsette å komme med kontroversielle beslutninger, sier Stenersen til Dagbladet. Foto: privat
VIL FORTSETTE Å OVERRASKE: Nobelhistoriker Øivind Stenersen sier til Dagbladet at han ikke tror det vil bli store endringer i utdelingen av Nobels fredspris med Kaci Kullmann Five som leder av komiteen. - Jeg tror komiteen vil fortsette å komme med kontroversielle beslutninger, sier Stenersen til Dagbladet. Foto: privat Vis mer

- Jeg tror komiteen vil fortsette å komme med kontroversielle beslutninger. Komiteen har vært enig om utdelingene de siste åra. Det var en diskusjon rundt det å gi prisen til Obama. Å gi prisen til EU var også omstridt, men komiteen sto samlet bak. I mine øyne har komiteen framstått som saklig og enig, og det tror jeg den vil fortsette med.

Skjult kritikk Jagland har fått kritikk i løpet av sin periode som leder av Nobelkomiteen. Både direkte og indirekte. Tidligere direktør for Det norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, sa i en artikkel i Aftenposten i fjor at han mente tidligere utenriksministre og statsministre ikke burde inneha rollen som komiteens leder.

- Slike uttalelser kan oppfattes som en skult kritikk mot Jagland, men Lundestad har benektet at det var det, sier Stenersen.

Geir Lundestad sier til Dagbladet i dag at han ikke vil kommentere utskiftningen av Nobelkomiteens leder.

- Dette skal den nåværende ledelsen håndtere, ikke jeg, sier Lundestad.

- Du har tidligere etterlyst bedre utenrikspolitisk kompetanse i Den norske Nobelkomité, samt en leder med gode engelskkunnskaper. Får vi det nå?

VIL IKKE KOMMENTERE LEDERBYTTE: Tidligere direktør for Det norske Nobelinstitutt Geir Lundestad. 
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
VIL IKKE KOMMENTERE LEDERBYTTE: Tidligere direktør for Det norske Nobelinstitutt Geir Lundestad. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ingenting å si til dette, svarer Lundestad.

«Klovnen ut» Thorbjørn Jagland uttalte i går at han ikke ønsker å kommentere lederskiftet.
 
- De som er valgt inn fra Høyre og Frp på Stortinget, har valgt en ny komitéleder og fikk flertall for det. Det må jeg forholde meg til, sa Thorbjørn Jagland til NRK.

Høyre og Frp nekter å stå bak lederskifte i komiteen. Politisk rådgiver for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, Magnus Thue, skrev  følgende på Twitter i går ettermiddag.

«Klovnen ut av komiteen. Gudskjelov.»

Seinere beklaget Thue Twitter-meldingen.

Rekordmange nominerte Tallet på nominerte til Nobels fredspris for 2015 er det nest høyeste noensinne. 276 kandidater skal vurderes, hvorav 49 er organisasjoner. Bare i fjor var tallet høyere, da 278 kandidater ble nominert, opplyser Nobelinstituttet.

Vinneren av fredsprisen kunngjøres tradisjonelt på den andre fredagen i oktober, før selve prisutdelingen skjer 10. desember.