- For lite fokus på sex i skolen

Lærere skipper seksualundervisningen, mener Røde Kors Ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forekomsten av klamydia økte med 14 prosent fra 2004 til 2005, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

Aleksander Vallestad, leder i Røde Kors Ungdom, sier at han ikke er overrasket over tallene, som ble lagt fram i går. Han gir mangel på seksualundervisning en stor del av skylda.

- Vi har pratet med tusenvis av ungdom, og et helt vanlig svar er at læreren enten er syk den dagen det skal være seksualundervisning eller at han eller hun rett og slett skipper hele kapitelet, sier Vallestad.

Han mener at når en lærer ikke engang tør å si ordet «kondom» høyt, bidrar dette til å gjøre det vanskeligere for ungdom å bruke kondom.

- Viktig tema

Vallestads løsning på problemet er enten å få eksterne ressurser inn i skolen for å prate om sex med elevene, eller å skaffe lærerne bedre kompetanse på området.

- Det bør også være større fokus på seksualundervisningen i lærerplanen. Seksualitet er et omfattende tema og en stor del av det å være ungdom. Det bør være mer fokus på dette temaet i skolen, sier han.

Samtidig mener Vallestad helsesøstere bør bli flinkere til å prate med ungdom om seksuelt overførbare sykdommer.

- Flere ungdom sier at helsesøster kaster p-piller etter dem. Det er selvfølgelig bra å skrive ut p-piller for å unngå uønsket graviditet blant unge jenter, men graviditet og seksuelt overførbare sykdommer er to problemstillinger. Og begge blir ikke løst ved bruk av p-piller, sier han.

«Sjokolade med papiret på»

Siv Gamnes er leder på Klinikk for seksuell opplysning i Oslo. Hun mener de fleste ungdommer i dag vet om farene ved ubeskyttet sex år de går ut av ungdomsskolen i dag. Men Gamnes forteller at de likevel får en del spørsmål om ting ungdom burde ha lært på skolen.

- Vi kunne helt sikkert gått ut med opplysninger på andre måter enn det vi gjør i dag, men jeg tror det blir for enkelt å skylde på undervisningen. Vi har jobbet i mange år med å få ungdom til å bruke kondom, men vi har tydeligvis ikke lykkes godt nok.

Gamnes tror den lave kondombruken blant ungdom skyldes at guttene tror å bruke kondom er som å spise sjokolade med papiret på, og at jenter ikke vil gå med kondom i lomma fordi de ikke vil bli stemplet som lette på tråden.

-Rart å snakke om sex med elever

- Lærere som skal møte elevene i hverdagen over flere år, får et forhold til elevene som gjør at de kanskje ikke er de best egnede til å snakke om seksualitet med dem. De kan både elevene og lærerne synes er rart, sier Gamnes.

Hun mener derfor at skolene bør være åpne for å få inn assistanse utenfor i seksualundervisningen.

- Men det er selvfølgelig et økonomisk spørsmål. Her i Oslo er skolene heldige fordi kommunene sponser kostnadene ved å komme til oss. Skolene rundt om i landet må eventuelt leie inn folk til å snakke om sex, og det har ikke alle skoler penger til.

BRUK KONDOM: Det beskytter ikke mot klamydia at kondomet ligger på nattbordet.
IKKE OVERRASKET OVER HØYE KLAMYDIATALL: Leder i Røde Kors ungdom, Aleksander Vallestad.