For lite, for seint i Burma

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juntaen i Burma inviterer nå sine asiatiske naboland til en giverkonferanse. Målet er å samordne nødhjelpen etter syklonen som rammet landet den 2. mai. Det er et tragisk seint utspill, men det kan bety at juntaen nå er i ferd med å gi etter for internasjonalt press.

Nyheten om konferansen kommer samtidig med en advarsel fra Redd Barna. Flere tusen barn under fem år i Burma er nå så underernærte at de risikerer å dø om kort tid. Ifølge Røde Kors har syklonen allerede krevd nær 130 000 døde, og minst 2,5 millioner mennesker trenger hjelp umiddelbart. I en slik situasjon finner juntaen det nødvendig å arrangere en konferanse.

I morgen skal FNs generalsekretær, Ban Ki-moon komme til Burma. Det tolkes også som et slags gjennombrudd. Juntaens leder, general Than Shwe, har til nå rett og slett nektet å svare på telefonene fra FNs generalsekretær. Han har også fått to brev fra generalsekretæren som han ikke har besvart. FNs spesialutsending, som nå er i Burma, har med seg det tredje brevet fra generalsekretæren i kofferten sin, for å gi et direkte til generalen.

Omverdenen har sett på juntaens likegyldighet overfor redningsarbeidet med stadig økende frustrasjon. Sist søndag, 16 dager etter at katastrofen rammet Burma, møtte general Shwe syklonofre for første gang.

Ifølge FN har internasjonal hjelp nådd fram til bare om lag en halv million mennesker. Utenfor kysten av Burma ligger krigsskip, både fra USA og Frankrike. De har muligheter for å fly inn hjelp til de verst rammede områdene umiddelbart, men juntaen har sagt nei.

Noen har tatt til orde for at nødhjelpen skal tvinges på Burma med militære midler. Hvordan ville i så fall Burmas soldater reagere? Kanskje er det frykten for dem som egentlig ligger bak juntaens siste utspill.