- For lite snakk om sex i kirken

Det er for liten åpenhet i kirken om sex og prevensjon, mener KrF-statsråd Hilde Frafjord Johnson. Nå oppfordrer hun kirkens ledere til å be folk bruke kondom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den uvanlig direkte meldingen fra KrF-statsråden kommer som følge av den eksplosive økningen av hiv og aids-ofre. 40 millioner mennesker er i dag smittet av det dødelige viruset.

- Kirkens oppgave er å redde liv, ikke i stillhet å bidra til det motsatte, sa Frafjord Johnson da hun nylig møtte afrikanske kirkeledere og norske misjonsorganisasjoner.

- Mener du at kirken har skyld i at det er så mange hiv-smittede i verden i dag?

- Jeg vil ikke bruke ord som skyld, men kirken har et ansvar. Stillheten og fornektelsen om sex og prevensjon har fått alvorlige konsekvenser. Taushet dreper, sier utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson til Dagbladet.

Myte

Statsråden understreker at det er bra at kirkeledere oppfordrer til trofasthet og avholdenhet, men at det ikke er nok.

- Kondomer redder liv i kampen mot hiv/aids, så enkelt er det. Kirken bør aktivt oppfordre folk til å bruke kondom og opplyse om prevensjon. Selv om mange kirkesamfunn har blitt langt mer åpne de siste åra, er det ingen tvil om at kirken har vært taus for lenge, sier hun.

Utviklingsministeren mener det er en myte i en del kristne miljøer at kondomkampanjer fører til en mer utsvevende livsstil og flere tilfeldige partnere.

Utradisjonelt

14 millioner barn er i dag foreldreløse på grunn av aids.

- Den alvorlige situasjonen gjør det nødvendig å ta i bruk virkemidler man tradisjonelt ikke er vant til i kirkelige sammenhenger, sier Frafjord Johnson.