- For mange av disse er møtet med helsevesenet en tilleggsbelastning

Helseminister Bent Høie (H) legger 20 millioner kroner på bordet til behandling av ME- og fibromyalgipasienter.

PENGER PÅ BORDET: Helseminister Bent Høie (H) vil har mer forskning og flere svar som kan hjelpe den største pasientegruppa i Norge: Personer med ulike former for utmattelseslidelser. I statsbudsjettet setter han av 20 millioner kroner til helseregionene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PENGER PÅ BORDET: Helseminister Bent Høie (H) vil har mer forskning og flere svar som kan hjelpe den største pasientegruppa i Norge: Personer med ulike former for utmattelseslidelser. I statsbudsjettet setter han av 20 millioner kroner til helseregionene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når Høyre/Frp-regjeringen legger fram statsbudsjettet kommende onsdag, inneholder det en gladnyhet til kronisk syke pasienter.

Helseministeren vil bruke 20 millioner kroner på å etablere tverrfaglige poliklinikker og diagnosesentre, i et forsøk på å møte pasienter med ulike utmattelseslidelser bedre.

- For mange av disse pasientene er møtet med helsevesenet en ekstrabelastning, når de opplever å bli sendt fra sted til sted. Mange opplever et nederlag når ingen kan gi gode svar verken på diagnose eller behandling, sier Høie til Dagbladet.

Mennesker med ulike former for kroniske utmattelseslidelser - såkalt medisinsk uforklarlige plager og sykdommer - omfatter ME-pasienter, pasienter med fibromyalgi, kronisk borreliose og andre udefinerte diagnoser.

De utgjør den største pasientgruppa i landet: Ved inngangen til 2012 var 130 000 langtidssykemeldt eller uføre med en slik diagnose. Samtidig er det strid både om fastsetting av diagnosene, og behandlingen av disse.

Helseministeren håper derfor satsingen gir flere svar og bedre behandling.

Mer forskning Særlig er behandling av pasienter med kroniske utmattelseslidelser omstridt. En veileder fra Helsedirektoratet som kom tidligere i år, er sterkt kritisert for å tatt inn påstått udokumenterte råd fra ME-foreningen, som tar utgangspunkt i at det ikke finnes noe kur mot ME.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer